Da li limenku treba kuckati po vrhu prije otvaranja

Za mnoge je to gotovo refleksna radnja – prije nego što otvore limenku omiljenog osvježavajućeg napitka, pokucaju po vrhu.

Zašto? Pa to vjerojatno pomaže spriječiti napitak da prska nakon što se limenka otvori. No, je li kuckanje za manje prskanja teorija koja nije više od urbane legende ili je to nešto što se temelji na naučnoj teoriji?

Ako kuckate svaki put prije otvaranja limenke – radujte se. Postoji dobar razlog zašto ovo funkcionira, a sada je i nauka to podržala.

Prilog ovoj raspravi dao je Christopher Arthur Edward Hamlett, profesor hemije sa Sveučilišta Nottingham Trent, koji je za magazin The Conversation obajsnio što se događa prije, za vrijeme i nakon otvaranja limenke s gaziranim pićem.

Prije otvaranja

Prije otvaranja, mikroskopski mjehurići plina nakupljaju se u unutrašnjosti limenke (nukleacija).

Tokom otvaranja

Kada se limenka otvori, veličina ovih mjehurića se povećava zbog smanjenja topivosti CO2.

“Kada ti mjehurići dosegnu određenu veličinu odvajaju se od unutrašnjosti limenke i dižu se prema vrhu zbog uzgona i usput istiskuju tekućinu”, kaže Hamlett.

A poslije?

Hamlett priznaje da ima još nekih rasprava o učinkovitosti tehnike, ali teorija o tome što se događa nakon kuckanja po vrhu limenke je sljedeća:

“Kao što je ranije opisano, mjehurići u neotvorenoj limenci mogu nukleirati na stjenkama pa kuckanje prije otvaranja može pomaknuti neke od mjehurića, što im omogućuje da plutaju na vrhu tekućine”, kaže.

“Kada se limenka otvori, mjehurići se povećavaju s onima koji se nalaze dublje u tekućini i oni putuju dalje od onih u neposrednoj blizini površine, što dovodi do potiskivanja tekućine, a može rezultirati i većim količinama izbačenog pića”.

“‘Pokucana’ limenka može imati manje od tih dubokih “mjehurića pa onda i manje tekućine za pomicanje – i eventualno prskanje – od one po kojoj nitko nije kuckao”. rekao je Hamlett.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login