Da li je tunjevina iz konzerve zdrava?

Nutricionistkinja Ivana Mišić ističe da pri kupovini tunjevina u konzervi, treba voditi računa o sadržaju soli.

Mnogi ljudi su ljubitelji tunjevine, bilo da je koriste kao dodatak salatama ili glavnim jelima, ali se često može čuti da su takođe i u nedoumici da li je ova namirnica zapravo zdrava.

Detaljnije o tome objasnila je nutricionistkinja Ivana Mišić:

“Tunjevina je jedna od onih namirnica koju mnogi od nas imaju u frižideru, ali je jedemo samo kada ne znamo šta bismo drugo mogli”.

Koliko često je trebali jesti, i da li je zaista nutritivno dobra? Koja tunjevina je najbolja?
Nutritivna vrijednost tunjevine

“Tunjevina je bogata proteinima visokog kvaliteta, što je čini odličnim izborom za podršku mišićima i oporavak. Takođe je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, koje su korisne za zdravlje srca i mozga”, ističe nutricionistkinja i otkriva kako je možete uključiti u ishranu:

“Tunjevina iz konzerve je praktična opcija, ali obratite pažnju na unos soli. Postoje i konzerve sa smanjenim sadržajem soli”.

Koristite je za pripremu salata, sendviča ili testenina za dodatni izvor proteina i ukusa.

Odaberite tunjevinu u vodi umesto ulja kako biste smanjili unos dodatih masti ukoliko tako nalaže vaš plan ishrane/dijeta – navodi nutricionistkinja i otkriva koliko često treba jesti tunjevinu:

“Kao i kod većine namirnica, ključ je u umerenosti. Tunjevinu možete uvrstiti u svoju ishranu 2-3 puta nedeljno kao deo raznovrsnog obroka. Tunjevina je hranljiva i praktična opcija, posebno za one sa dinamičnim životnim stilom. Kada se uključi u balansiranu ishranu, može biti korisna za vaše zdravlje”.

Dodatni savjet: Birajte prije tunjevinu u sopstvenom soku, nego u ulju piše Informer.rs.

You must be logged in to post a comment Login