Da li izlazite na izbore? Odluke su na svima nama

Nakon duge predizborne kampanje, tribina i obećanja od jutros u 7.00 časova nastupila je predizborna tišina za Opšte izbore 2022.

U Bosni i Hercegovini za ove izbore prijavljeno je 3.368.666 glasača od čega je najveći broj na redovnim biračkim mjestima, dok je nešto više od 90.000 glasača imaju drugačiji status ili glasaju putem pošte ili konzulata širom svijeta.

Širom zemlje biće 5.903 biračka mjesta, a angažovano je više od 50.000 redovnog i vanrednog osoblja, dok će izbore pratiti više od 60.000 akreditovanih posmatrača kao i jedan broj stranih koji će biti poznati na dan izbora, pristiglo je oko 4.000 prijava.

Neke su i od novina na ovim izborima.

Uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva izrađeno je 6.090 sigurnosnih ekoloških štambilja, za svako biračko mjesto po jedan. Sigurnosnim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića. Štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog štambilja s desne strane potpisuje se ovlašteno lice, tj. član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

Takođe su precizirane odredbe koje se odnose na pomoć drugog lica. Da bi ostvario pravo pomoći drugog lica, birač mora dokazati predsjedniku biračkog odbora dokumentom izdatim od nadležnog organa da je slijep ili fizički nesposoban, dok nepismenost dokazuje upisanim XX ili praznom rubrikom u polju za potpis na identifikacionom dokumentu.

Glasačka kabina, paravan je okrenuta prema biračkom odboru i posmatračima kako bi se spriječila mogućnost slikanja ili zamjene listića.

Na biračkom spisku u Srebrenici za opšte izbore registrovano je ukupno 12.435 birača.

Biće otvoreno 30 biračkih mjesta i aktivan jedan mobilni tim za omogućavanje izbornog prava starim i nepokretnim osobama na kućnoj adresi.

Na biračkom spisku u Bratuncu za opšte izbore registrovano je ukupno 18.900 birača.

Izbori u bratunačkoj opštini održaće se na 32 redovna biračka mjesta i na jednom mjestu sa nepotvrđenim biračkim listićima, gdje će se obaviti i glasanje u odsustvu.

Formirana su dva mobilna tima da bi se omogućilo ostvarivanje biračkog prava bolesnim i nepokretnim osobama sa pravom glasa na teritoriji ove opštine.

Na Opštim izborima 2022. bira se ukupno 518 članova organa vlasti na kantonalnom, entitetskom, u distriktu i na državnom nivou.

Ovjereno je 145 političkih subjekata od čega 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija za učešće na Opštim izborima 2022. godine.

Biračka mjesta će 2. oktobra biti otvorena za glasanje od 7.00 do 19.00 sati.

Ako se još dvoumite ili ne želite iskoristiti svoje pravo, izađite na izbore i glasajte!

You must be logged in to post a comment Login