Cvjetinović: Potrebno je smjanjiti normu za prosvjetne radnike

U Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini svake godine je manje učenika u osnovnim i srednjim školama, ali i na fakultetima zbog čega trpe i prosvjetni radnici.

Srednjoškolske obrazovne institucije u BiH su u 2017/18. školskoj godini registrovale 311 srednjih škola u koje je upisano 124.148 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 2.676 učenika ili za 2,1 odsto, infomacija je Agencije Fena.

Direktor Srednjoškolskog centra Srebrenica Momčilo Cvjetinović kaže da je prošle godine u školu upisano 100 učenika, što je deset više nego 2017. ali da je trend sve manjeg broja učenika u porastu, što utiče i na normu koju moraju da ostvare profesori.

Direktor SŠC Srebrenica Momčilo Cvjetinović

„Škole u manjim mjestima sve teže ispunjavaju upisni plan, a ukoliko nemaju podršku lokalnih zajednica, u vidu subvencije mjesečnih karata, besplatnih udžbenika i drugih podsticajnih mjera za učenike, teško stižu da zarctanog broja đak“, kaže Cvjetinović za InfoBirač.net.

On je mišljenja da je društvo bezosjećajno za probleme radnika koji zbog smanjenja broja učenika nemaju punu normu, odnosno rade u više škole.

„Jedino rješenje je u smanjenju norme za te radnike, ali generalno treba da se razmišlja o smanjenju norme za prosvjetne radnike jer se sve više opterećuju administrativnim zadacima i novim obavezama, a sve manje su okrenuti samom času“, kaže Cvjetinović za InfoBirač.net.

On kaže da zbog manje norme neki profesori rade čak i u pet škola kako bi imali punu normu.

„Mislim da je to neprihvatljivo te zato i govorim o potrebi smanjenja norme“, zaključuje Cvjetinović. 

You must be logged in to post a comment Login