Čuvajte vaše zdravlje: Pogledajte zašto bi trebali piti vodu s limunom svakog jutra

Šoljica tople vode s limunovim sokom može biti odlična alternativa jutarnjoj kafi i mnogi je nutricionisti piju svakog jutra.

Voda s okusom može vam pomoći u tome da je više pijete. Dodate li malo okusa vodi, onu staru i običnu vodu činite privlačnijom. Hidratacija je veoma važna, ona pomaže održati zdrav nivo energije, njoj možete zahvaliti kada imate blistav ten, a upravo ti i ona može pomoći u upravljanju s tjelesnom težinom.

Zapamtite, čak 60 odsto tvog tijela sačinjeno je od vode. Koža, mišići i mozak trebaju vodu i zato je pravilna hidratacija ključna za zdravo tijelo. Četiri su glavna razloga zbog kojih je ona idealan odabir za prvi jutarnji napitak, a više o njima pročitajte u nastavku.

Pomaže u detoksikaciji

Iako nas limun asocira na kiselo, zapravo je odličan izvor alkalnih tvari i pomaže uravnotežiti pH tvog tijela. Kombinacija tople vode i limuna razbuđuje jetru i pomaže izbacivanje toksina iz tijela.

Potiče probavu

Ovo jednostavno, a moćno piće stimuliše probavni trakt i tako pomaže lakše upijanje hranjivih tvari i normalan rad crijeva.

Pozitivan učinak na gubitak kilograma

Limunov sok sadrži pektine, vlakna koja dokazano potpomažu gubitak kilograma. Uz to, zamijenite li zaslađenu kafu ili čaj toplom vodom s limunom, direktno smanjujete svoj dnevni unos kalorija, piše Ljepota i Zdravlje.

Smiruje želudac

Ako odete na spavanje punog želuca, jutro bi vrlo lako mogli dočekati naduti ili s bolovima u želucu. Topla voda pročistiće organizam, dok će limunov sok doprinijeti smanjenju kiselosti želuca, prenosi Oslobođenje.

You must be logged in to post a comment Login