Čudni napici koje ljudi širom sveta ujutru biraju pre nego kafu

Kod nas se uglavnom pije kafa, eventualno čaj, ali možda će vas ovi napici inspirisati da probate i nešto drugačije.

Kafa i čaj su najpopularnije opcije, ali u nekim krajevima sveta uobičajeno je uz doručak popiti neki drugi, topli ili hladni, napitak. Na primer…

Akva Dulse

Doslovno prevedeno kao slatka voda, akva dulse (agua dulce) je tipičan kostarikanski jutarnji napitak pripremljen od dva jednostavna sastojka: vode i šećerne trske. Međutim proces kojim dospeva do stola za doručak je malo složeniji.

Nakon ekstrakcije, sok šećerne se kuva, isparava i oblikuje u male šećerne kolačiće koji izgledaju poput pakovanog smeđeg šećera (iako je ukus koncentrisaniji) i nazivaju se tapas ili poklopci. Akva dulse se sprema tako što se ovi šećerni kolačići lagano stružu u kipuću vodu ili u nekim slučajevima mleko, dok se ne otope. Konačni rezultat je slatki, energizirajući napitak koji je još popularan među kostarikanskim poljoprivrednim radnicima zbog energije koju im pruža tokom teškog fizičkog rada, piše Index.hr.

Dou Jiang

Mnogi u Kini i Tajvanu započinju dan uz kipuću činiju dou jianga. Delimično supa, a delimično napitak, dou jiang je u svom najjednostavnijem obliku zagrejano sojino mleko.

Pravljenje sojinog mleka je relativno jednostavno. Soja se natapa preko noći, a zatim se jednostavnom mašinom odvaja u čvrste i tečne delove. Tečnost se zatim prokuva da bi se uklonio skrob i na kraju vam ostane potpuno pročišćeno mleko. Vredi napomenuti da se sojino mleko koje se prodaje u azijskim zemljama prilično razlikuje od komercijalnih sorti koje se mogu kupiti u našim prodavnicama, koje su razvodnjene i zaslađene. Kada se dou jiang zagreje, postaje glatko, mlečno piće sa jakim mirisom i ukusom soje. Obično je zaslađen, iako postoje slane verzije sa sirćetom i čili uljem kao i dodatnim začinima.

Sok od naranđile

Naranđila (naranjilla) sok je jedan od najčešće dostupnih sokova koji se piju u Ekvadoru. Ime ove biljke se prevodi kao kisela ili gorka narandža, ali ukus više podseća na gorak paradajz. Obično se služi sa velikom količinom šećera ili sirupa, što ovo piće čini mnogo ukusnijim.

Naranđila je biljka poreklom iz regiona Anda u Južnoj Americi, koristi se u pripremi sosova za razna lokalna jela i za pripremu raznih poslastica, ali najpopularnija upotreba naranđile je u obliku soka. Prilikom pripreme kod kuće, plodovi se operu, ostružu i iseku na pola, a pulpa se stisne u električnom blenderu i kratko izmiksa. Zatim se sok procedi, zasladi i servira sa kockicama leda kao hladan, penasti napitak.
Salep

Pre uspona čaja i kafe, salep, napitak koji se pripremao od krtola turskih orhideja, bio je najpopularniji izbor pića za doručak u Osmanskom carstvu. I danas se služi u Turskoj, posebno zimi. Tradicionalno se priprema mešanjem praha orhideje sa obranim mlekom, šećerom i cimetom.

Međutim, početkom 2000-ih turski botaničari su počeli da primećuju nagli pad populacije orhideja u zemlji i shvatili su da je za to kriva ogromna popularnost dondurme, turskog sladoleda zgusnutog salepom, a zatim rastegnutog kao smrznuta karamela. Za proizvodnju jednog kilograma ovog praha potrebno je više od 1.000 sušenih orhideja, pa je u cilju očuvanja biljke zabranjen izvoz salepa.

Saraba

Saraba je indonežansko piće koje se često pije za doručak, a slično je čaju bogatom aromatičnim začinima. Začini koji se nalaze u sarabi uključuju biber, cimet, đumbir, a ponekad i karanfilić i anis. Napitak ima osnovu od gustog, slatkog kokosovog mleka i žumanca, koji se mešaju, a zatim zagrevaju ili hlade.

Začini daju ovom napitku aromatičan ukus orašastih plodova. Palmin šećer nije obavezan jer je piće obično dovoljno slatko samo po sebi. Pored svog izrazitog ukusa, sarabu lokalno stanovništvo konzumira zbog navodnog imuniteta i svojstva koja jačaju izdržljivost, što je čini odličnim napitkom za doručak.

Čaj sa jakovim puterom

Čaj obogaćen puterom, posebno jakovim puterom, već je stotinama godina glavno piće za doručak u himalajskim regionima Nepala, Indije, Butana i Tibeta. Jak je vrsta krupnog goveda koja dobro proizvodi mleko čak i u najizazovnijim zimskim uslovima. Tradicionalno, crni čaj je služio kao osnova za piće, ali danas ima mnogo zamene, a umesto jakovog putera možete koristiti i običan kravlji puter.

Ovaj napitak se pravi mešanjem vrućeg čaja sa puterom i solju u posudi za mešanje i ručnim mikserom dok smesa ne dobije glatku, kremastu konzistenciju. Čaj od putera poznat je po zemljanom i slanom ukusu, a neki ga čak upoređuju sa supom, prenosi Nova.rs.

You must be logged in to post a comment Login