CTI počela sa muzičkim i umjetničkim radionicama za djecu u selima

Kreativna i terapeutska organizacija Crea Thera International juče je počela sa održavanjem muzičkih i umjetničkih radionica u selima oko Srebrenice. Prvo selo koje je posjetila ova organizacija su Skelani.

“Mislim da djeca u selima oko Srebrenice nemaju puno aktivnosti tako da smo došli na ideju da im ponudimo program i zajedno sa timom naše organizacije počnemo da održavamo radionice u selima. Tokom tročasovnog programa djeca su mogla dobro da se zabave uz muzičke i umjetničke radionice,” rekao nam je koordinator Crea Thera International u BiH, Thomas Deleu.

Ovaj mini projakt podržala je omladinska fondacija Schüler Helfen Leben (Učenici pomažu život). Projektom su podržani samo troškovi prevoza i potrošnog materijla dok edukatori rade volonterski. Tim je sastavljen od Thomas Deleu, muzički terapeut, John Moonen, muzičar i Mladen Kojić, kreator umjetničkih radionica.

“Ovo je za mene posebno iskustvo. Do sada sam radio u Srebrenici i Potočarima i nisam upoznat sa selima oko Srebrenice. Moram da istaknem da sam se danas odlično osjaćao radeći sa djecom iz Skelana i da postoji mnogo talentovane djece.” rekao je John Moonen, volonter CTI.

Džone je od prošle godine, preko organizacije Crea Thera International došao u Srebrenicu i počeo da drži časove instrumenata poput: bubnjeva, klavira, gitare, bas gitare. Takođe, zanimljivo je da ovaj momak u Srebrenici provede tri mjeseca, zatim se vrati u Holandiju gdje, 2-3 mjeseca radi i štedi novac kako bi se ponovo vratio u Srebrenicu i radio besplatno sa djecom.

Na kraju projeka planirano je da se sva djeca koja su učestvovala na radionicama okupe u Srebrenici i predstave svoj rad kroz druženje i međusobno upoznavanje.

You must be logged in to post a comment Login