Crveni planet nikad nije izgledao ljepše

Premda se rijetko spominje pored američkih, evropskih i ruskih svemirskih agencija, Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) ostaje jedna od samo tri nacionalne svemirske agencije na cijelom svijetu koje su stigle do Marsa.

Kako bi proslavila svoja dostignuća, agencija je objavila prelijepe fotografije Crvenog planeta koje je snimila njihova sonda što kruži oko Marsa, prenosi Daily Mail.

Od trenutka kada je u septembru 2014. godine ušla u orbitu Crvenog planeta, sonda ‘Mangalyaan’ mjeri planet, skuplja podatke o njemu i fotografira ga.

Prošlog je mjeseca ISRO objavio podatke i fotografije koje je sonda prikupila u prvih godinu dana u orbiti.

Premda Mangalyaanova kamera ne može fotografirati detaljno kao NASA-ina sonda lansirana u sklopu misije Viking, ona može fotografirati planet u cijelosti zbog svojeg širokokutnog objektiva.

‘Mangalyaanova kamera može zabilježiti boju planeta na jako lijep način te može putem fotografija identificirati zanimljive regije koje se tada mogu fotografirati u visokoj rezoluciji i s boljim pogledom na detalje’, kaže Emily Lakdewalla, urednica u The Planetary Societyju.

Izvor: Dnevni avaz

You must be logged in to post a comment Login