CRS organizovao prvu edukaciju za pčelare u Srebrenici

U okviru CRS-ovog projekta „Socijalno stanovanje i ekonomska reintegracija“ danas je održana prva edukacija za dvadeset pčelare koji su inače korisnici ovog projekta.

Tema prve radionice koju su vodili predsjednici Udruženja „Skelanka“ iz Skelana i „Osat“ iz Srebrenice je „Osnovi pčelarstva“. Pčelari početnici su imali priliku da na ovom predavanju steknu osnovna znanja o pčelarstvu i postavljanju košnica u pčelinjaku.

U Srebrenici vlada veliko interesovanje za razvoj pčelarstva, što potvrđuje i znatan broj aplikanata koji su se javili na ovaj javni poziv CRS-a.Vahidin Hadžić je izrazio želju za pčelarenjem, u čemu mu je pomogao CRS-a. Danas prvi put prisustvuje edukacijama iz pčelarstva, koje će mu, kako kaže, mnogo značiti.

“Mnogo mi znače ove edukacije kao početniku, nadam se da će mi puno pomoći kako bi mogao da se bavim pčelarstvom,” istakao je, Hadžić.

Avdo Sandžić iz Potočara se dugi niz godina bavi pčalarstvom. Na svom imanju već ima nekoliko košnica. Zbog loših vremenskih uslova jedan broj pčela mu je prošle godine uginuo. U okviru ovog projekta CRS-a je dobio priliku da proširi pčelinjak. Više puta je učestvovao na ra različitim edukacijama, ali kako ističe, za pčelare edukacija nikad dosta.

“Mi znamo nešto, ali ne znamo sve, ova edukacija će nam mnogo značiti, jer je pčelarenje uznapredovalo, tako da i mi stari pčelari možemo uz pomoć edukacija uvesti i neke inovacije, jer ovo kako mi radimo, je na neki način zastarilo, tako da trebamo uvesti i neke novine,” istakao je, Avdo Sandžić, pčelar iz Potočara.

Na području Srebrenice i Podrinja je najveći broj zainteresovanog stanovništva za pčelarenje. Ova pomoć CRS-a će uveliko pomoći srebreničkim pčelarima, kako bi u narednom periodu ostvarili bolje rezultate u pčelarstvu.

“Ovim projektom porodica pčelara u Srebrenici je obogaćena sa još njih 20, što je veliki broj za ovu sredinu,” ističe Mujo Salihović, predsjednik Udruženja „Skelanka“ iz Skelana.

Najavljene su teme za druge dvije radionice koje će se uglavnom ticati radova u pčelinjaku i kalendaru održavanja radova u pčelinjaku po mjesecima.

“Na trećoj radinici teme će biti vezane za bolesti i štetočine, klimatske promjene i pesticide, kako štetno utiču na pčele, tako da se pčelari prije isporuke košnica sa pčelinjim društvima pripreme za pravilan rad,” najavila je, Gordana Radić, predstavnik CRS-a.

U narednom periodu planirane su još dvije radionice, odmah nakon isporuke košnica koja je planirana za juni ili juli mjesec. U zavisnosti od vremenskih prilika i postavljanja košnica u pčelinjake, srebrenički pčelari će imati i praktične obuke sa ekspertima iz oblasti pčelarstva.

Prijatelji Srebrenice

You must be logged in to post a comment Login