Članovi KUD-a, u novim nošnjama, otputovali u Tursku

Članovi KUD-a “Vaso Jovanović” Srebrenica večeras su dobili novi set nošnji u kojima će se predstaviti na manifestaciji “Dana djeteta” u Istanbulu, Beykozi gdje će biti održana i smotra folklora.

“Po drugi put zarednom dobili smo poziv od bratske opštine Beykozi, koja je u skopu grada Istanbula, da učestvujemo na ovogodišnjoj manifestaciji povodom “Dana djeteta”. U protekla četiri mjeseca mi smo intezivno radili na pripremama oko odlaska naše grupe od 20 djece”, rekao je Nermin Alivuković, predsjednik KUD-a “Vaso Jovanović” Srebrenica.

Večerašnu generalnu probu pred odlazak dodatno su uljepšale nove nošenje koje su poklonjene od strane Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

“Radi se o nošnjama za bošnjačke igre, a u sklopu istog projekta u narednih petnaest dana dobićemo nošnje za izvođenje srpskih koreografija i jedan kompletan razglas”, istakao je Alivuković.

Iako je u Istanbulu sve plaćeno za djecu, KUD je morao da pronađe način kako da plati put i ostale troškove putovanja. U tome je pomogla Opština Srebrenica kao i neki od privrednih subjekata, a na roditeljima je ostalo da plate putno osiguranje.

Djeca su oduševljena novim nošnjama i osjećaju se potpuno spremna za putu u Tursku, 19. aprila kada kreću.

“Osjećam se uzbuđeno povodom odlaska u Tursku a u KUD-u sam oko šest mjeseci”, rekao je Marko Simić.

“Idem na folklor već pola godine, osjećam se jako uzbuđeno, uvježbali smo dvije koreografije. U Istanbulu će mi biti jako lijepo”, rekao je Lazar Jeremić.

You must be logged in to post a comment Login