Cimos prodaje kompanije u BiH i Srbiji

Izvor: Tanjug

Slovenačka kompanija za proizvodnju dijelova za motorna vozila, Cimos, će zbog racionalizacije poslovanja prodati u Srbiji veliku livnicu Kikinda AI i manju livnicu Krušik – Precizni Liv.

Novog vlasnika dobit će i fabrika Cimos u Srebrenici, prenosi portal Seebiz, i podsjeća da je ta kompanija već prodala “Litostroj Power” i “Cimos Titan”.

Cimos će, kako se navodi, u naredne dvije godine biti usmjeren na dalje dezinvestiranje i prodaju dijelova grupe koji više nisu neophodni za njegovo poslovanje.

Slovenačka kompanija bi trebalo nakon dokapitalizacije, koja će banke, dobavljače i ostale poslovne partnere koštati više od 200 miliona eura, da postane profitabilnija grupa.

Prije ekonomske krize, ta slovenačka grupa je ostvarivala pola milijarde eura godišnjeg prihoda od prodaje u Sloveniji i drugim zemljama bivše Jugoslavije i zapošljavala više od 7.600 ljudi.

Prema predviđenom 60-postotnom otpisu i reprogramiranju obaveza od 400 miliona eura, Cimos će morati da se pripremi za njihovu dugoročnu otplatu, koja bi trebalo da počne od 2017. godine.

Da bi prikupili dovoljno sredstava za otplatu mjesečnih rata, koje će iznositi 1,35 miliona eura, također će biti potrebna racionalizacija poslovanja.

Tako su u Cimosu u potrazi za višemilionskim uštedama u nabavci, prodaji, lancu snabdijevanja i režijskim troškovima, a najveće uštede se očekuju u troškovima rada. S otpuštanjem zaposlenih, troškovi rada biće smanjeni za 15 posto, a za otpremnine radnicima biće izdvojeno 8,4 miliona eura.

TANJUG

You must be logged in to post a comment Login