Cimet, superhrana za organizam

Miris cimeta uvijek nas asocira na sve one ukusne slastice i kolače, i nekada su neke stvari nezamislive bez ovog dodatka. A da li ste znali da se upravo cimet zbog brojnih ljekovitih svojstava smatra i “superhranom“.

Korišten hiljadama godina, cimet je jedan od najstarijih začina poznatih čovjeku. Osim što se koristio u brojnim ritualima vračanja u mnogim kulturama, a posebno kod starih Egipćana, Kineza i antičkih Rimljana, drevni su narodi bili itekako svjesni ljekovitosti ovog začina.

Cimet se kroz vijekove pokazao korisnim u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba kao što su menstrualne tegobe, artritis, prehlada i probavne smetnje, a moderna je nauka tom popisu pridodala i druga korisna svojstva, poput blokiranja upala i rasta bakterija, te pomoć pri regulaciji šećera u krvi zbog čega se posebno preporučuje dijabetičarima.

Ovaj gotovo čarobni začin obiluje kalcijem, željezom, manganom i vlaknima, a sadrži i vitamine C i K, magnezij, selen i cink. Pripisuju mu se i antibakterijsko i antimikotičko djelovanje, a osim šećera u krvi, regulira i nivo masti i holesterola. Zato sljedeći put kad napravite kafu, smoothie ili pak voćnu salatu, dodajte i prstohvat cimeta, vaš organizam će vam biti zahvalan, prenosi Elle.hr.

You must be logged in to post a comment Login