Cijela škola – šest učenika

Autor: S. Salimović

U rudarskom naselju Sase kod Srebrenice, osnovnu školu nekad je pohađalo po 300 učenika. Povratak je ovdje intenziviran prije desetak godina, radi i Rudnik olova i cinka, ali, škola je skoro ugašena. U kombinovanom odjeljenju svega je šest učenika. Iako su različitih uzrasta, nastavu slušaju svi zajedno i svaki dan provedu u jednoj učionici.

Učenici “Prve osnovne škole” Srebrenica, područnog odjeljenja u Sasama provode radni dan u jednoj učionici. Za prvim stolom je jedan učenik trećeg razreda. Dva su učenika u petom razredu, a potom su klupe u kojima je jedan učenik drugog i dva iz prvog razreda. U četvtrom razredu nema nikoga. Za razliku od drugih škola, gdje su odjeljenja standardna, ovdje su druge okolnosti i za učitelja. Ovdje nema ni školskog zvona. Kraj časa je kada učiteljica kaže, ali se ona striktno pridržava satnice i rasporeda časova.

škola u sasama 02

„Volim ovaj posao, ali je rad u kombinovanom odjeljenu drugačiji nego u standardnim odjeljenjima. Moram biti koncentrisana cijeli dan, moram odraditi određene pripreme da bih mogla držati nastavu. Kad učenici jednog razreda imaju čas, na primjer istorije, drugi učenici rade po svom rasporedu časova, uče i vježbaju lekciju iz drugog predmeta. Ali, kad se uđe u fazon, nije teško organizovati nastavu za sve učenike istovremeno“, napominje učiteljica Tatjana Andrić.

Održavanje nastave u jednoj učionici, za učenike iz Sasa nije problem. Uglavnom su dobri učenici. Filip Milovanović i Stefan Đokanović učenici su petog razreda. Marko Milovanović je sam u trećem razredu. Za jednim stolom je Adelisa Hajdarevi. Ona ide u drugi razred. Anđela i Filip Prodanović su prvačići. Filip Milovanović je odlikaš od početka školovanja.

škola u sasama 05

„Imam sve petice od prvog razreda. Volim školu. Nadam se da ću biti učenik generacije, a kad iduće godine krenem u školu u Srebrenicu, vjerujem da ću i tamo biti odlikaš“, kaže Filip.

škola u sasama 04

Stefan ima sam jednu četvorku, ali, napominje, potrudiće se da je pretvori u peticu. Marko će težiti da pored njegovog imena u školskom dnevniku budu najbolje ocjene. Adelisa nije odlikaš, a Anđela i Filip se u prvom razredu ne ocjenjuju.

Tatjana i Ljiljana Milovanović su u Sasama završile osnovnu školu. Sjećaju se vremena kada je ovdje svake školske godine bilo po 300 učenika.

„U nekim razredima bila su čak po dva odjeljenja. Bila su to dobra vremena i učenici su imali sve uslove za školovanje. Imali smo ovdje bisokop, prodavnice i sve što je bilo neophodno za učenike i mlade. Danas je sasvim drugačije – nema mnogo ljudi, pa samim tim, nema ni učenika u školi“, kaže Tatjana.

Iduće školske godine, ovdje će biti samo četiri učenika, ali, škola će i u tim uslovima, nastaviti sa radom

You must be logged in to post a comment Login