Četiri rečenice koje manipulatori koriste kako biste se osjećali nesigurno

Manipulatori žele upravljati drugom osobom i tako doći do vlastitog cilja. Kada počnete često preispitivati svoje misli, osjećaje i uvjerenja, manipulatori tada imaju moć vladati svakim aspektom vašeg života. Kako biste ih na vrijeme uočili, u nastavku pročitajte koje su najčešće fraze koje manipulatori koriste u pokušaju kontroliranja svoje “žrtve” i narušavanja njezinog samopouzdanja.

1. Nisi me razumjela.

Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namjerno okriviti i govoriti vam kako niste dobro razumjeli što je htio reći. Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama te preuzimaju kontrolu nad onim što mislite, govorite i vjerujete, piše Zadovoljna.hr.

2. Previše dramatiziraš.

Manipulatori vrlo često koriste tu rečenicu ili sličnu ”Reagiraš pretjerano”. Kada vas manipulator etiketira kao osobu koja previše dramatizira, onemogućuje vam da izrazite vlastite emocije i da kažete ono što mislite.

Kad god budete htjeli podijeliti neki svoj problem, reći će vam kako pretjerujete. Ubrzo će se dogoditi da zadržavate stvari za sebe, a njemu će prolaziti sve što kaže jer želite izbjeći sukob. To dopušta manipulatoru da upravlja svakim vašim potezom. Pročitajte i 3 dokaza da vama netko manipulira.

3. Trebaš me.

Potpuna kontrola krajnji je cilj manipulatoru. Žele da mislite kako bez njega ne možete funkcionirati. Ako u to počnete vjerovati, kontrolirat će vas u potpunosti. Manipulator bez te kontrole nije potpun.

4. Ti si…

… ljubomorna, zajedljiva, paranoična i slično. Na taj način manipulator kod žrtve nastoji stvoriti osjećaj sumnje u ispravnost vlastitih odluka ili postupaka.

Ako takve stvari manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju počne u to vjerovati. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a vaše uništava, piše N1.

You must be logged in to post a comment Login