Cesvi širom svijeta obilježava 30 godina postojanja

Svjetska organizacija Cesvi sa sjedištem u Italiji počela je sa obilježavanjem 30 godina postojanja koje se proslavlja skromno, brojnim aktivnostima u svim predstavništvima ove organizacije širom svijeta tako i u našoj zemlji.

Kancelarija Cesvi u Srebrenici zajedno sa svojim malim drugarima organizovala je nekoliko zanimljivih aktivnosti a sve u znaku obilježavanja rođendana.

crtanje na licu 30 godina cesvo

“Mi smo kroz izgradnju jedne kartonske kuće koju smo nazvali Kuća osmjeha, kako se i zove naš centar, željeli da pokažemo da su aktivnosti i dalje prisutne, da se mladi zabavljaju i da sve ono što Cesvi radi je namijenjeno podršci razvoju mladih. U drugim krajevima svijeta na sličan način se obilježava 30 godina kroz tradicionalne igre, projekte koji u svom nazivu imaju 30 godina Cesvi-ja čime se ojačava uloga ove organizacije koja ima za cilj da pomogne ljudima”, istakla je Azra Ibrahimović, koordinator kancelarije Cesvi u Bosni i Hercegovini.

Cesvi širom svijeta ima svoje Kuće osjmeha, prve su osnovane u Zimbabveu, Peru, Brazilu, Indiji, i peta Kuća osmjeha se nalazi u Srebrenici, Bosni i Hercegovini.

“U svim ovim kućama širom svijeta kroz razne aktivnosti obilježava se rođendan naše organizacije. Jedna zajednička aktivnost svih Kuća osmjeha jeste pjesma koja će se napisati na Haitiju, muzika za tu pjesmu se radi u Peru a nas će zamoliti da na tekst i muziku te pjesme napravimo crtež čime će se objediniti aktivnosti svih Kuća osmjeha”, rekla je Azra Ibrahimović.

kuća 30 godina cesvi

Nedavno je završen likovni konkurs „Moje idealno mjesto za život“ gdje je planirana izrada tri murala. Prvi mural je već završen i biće u prostoru kancelarije Cesvi u Srebrenici.

“Za drugi mural se još traži odgovarajuća površina na kojoj će se preslikati a treći mural, vjerovatno u dogovoru sa organizacijom “Emmaus” koja ove godine obilježava desetu godinu Međunarodnog radnog kampa “Srebrenica, put ka novoj Evropi” biće preslikan u njihvom prostoru”, istakla je Azra Ibrahimović.

Cesvi u Bosni i Hercegovini

Organizacija Cesvi nastala je 1985. godine u Bergamu kada je grupa volontera iz Italije otišla u Nikaragvu gdje su se realizoval prvi projekti, među njima je bio i današji predsjednik Cesvi-a, Gianangelo Milesi (Djanandjelo Milezi), koju su nakon povrtaka osnovali ovu organizaciju.

“Kroz godine postojanja, Cesvi je rasla i razvijala se u jednu sistematičnu organizaciju koja danas ima svoje predstavništva širom svijeta, prisutni smo u preko 30 zemalja svijeta, tamo gdje je pomoć potrebna, kroz projekte koje se tiču hitnih intervencija usljed ratnih dešavanja, svih vremenskih nepogoda, gladi, siromaštva”, rekla je Azra Ibrahimović.

Ova orgaizacija u Bosnu i Hercegovinu dolazi 1994. godine gdje pomaže zdravstvene institucije, vrši podjelu humanitarene pomoći, nakon čega pomažu u rekonstrukciji porušenih kuća, pomoć povrtaku izbjeglica, ekonomska pomoć povratnicima, pomoć prilikom otvaranja malih biznisa i poljoprivrednih projekata.

“Kada se završila faza obnove i rekonstrukcije, prešli smo na razvojne projekte, zdravstvene projekte, pomoć entitetskim vladama u reformama nekih od sektora u zdrvstvenom sistemu. Pomogli smo Ministarstvo zdravlja Republike Srpske kroz jedan projekat koji se odnosio na mentalno zdravlje, gdje je izvršena kompletna rekonstrukcija pet centara za mentalno zdravlje i njihovo opremanje, brojne edukacije i dodatnu opremu za preostalih petneaest centara u RS-u”, istakla je Azra Ibrahimović.

Kako bi potvrdila svoju opredijeljenost ka razvoju kapaciteta mladih iz šire zajednice, organizacija Cesvi je u Srebrenici kupila kuću u kojoj se realizuju aktivnosti projekta i koja stoji na raspolaganju svima koji žele da doprinesu razvoju i bogaćenju kulturnih i društvenih dešavanja u ovoj opštini.

Autor: M. Kojić

You must be logged in to post a comment Login