Čas o medicini, životu i povratak u srednju školu

Srednjoškolski centar Srebrenica danas je posjetila doktorica Nada Vasić koja je učenicima treće godine medicinske škole održala čas koji je na njih ostavio poseban utisak, a prije više od 40 godina završila je gimnaziju u Srebrenici što je ujedno bila i posjeta i povratak najljepšem životnom periodu za koji je veže Srebrenica.

Ona je učenicima kroz svoj život, obrazovanje i profesionalni angažman govorila o sticanju znanja kroz koje mogu ostvariti svoje želje, ambicije i ciljeve, ali i kako sačuvati dostojanstvo i biti čovjek.

Takođe je iskazala zadovoljstvo što je pozvana da posjeti svoju bivšu školu za koju je vežu najljepše đačke i mladalačke uspomene i da je đacima govorila o mogućnostima školovanja, sticanja znanja i da ne brinu što iz malih sredina idu u velike gradove na studije jer, ako imaju volju i znanje uspjeh neće izostati.

„To potvrđuje moje iskustvo i velikog broja učenika ove škole koji su završili razne fakultete, postali vrhunski stručnjaci u tim oblastima i obavljaju najsloženije poslove širom svijeta“, objasnila je Vasićeva.

Ističe da je učenicima prenijela svoja iskustva, ohrabrila ih i približila im i dočarala kako izgleda rad medicinskog osoblja u velikim bolničkim centrima kao i mogućnostima napredovanja u struci.

Doktorica Nada Vasić iz Bratunca bila je dugogodišnja šefica kardiologije na Institutu za plućne bolesti u Beogradu, iskusni ljekar internista, kardiolog i vrhunski stručnjak.

Ona je scenarista dokumentarnog filma „Devedest godina grudne hirurgije (1933-2023) Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu“ koji je nedavno zvanično prikazan na Trećem istočnoevropskom kongresu torokalnih hirurga i anesteziologa u Beogradu, a sutra će premijerno biti prikazan u njenom rodnom Bratuncu.

Izuzetan uspjeh ostvario je i njen film „Kako smo matirali žutu damu“ koji govori o Institutu za plućne bolesti i tuberkulozi, požrtvovanosti osoblja koje je 1950. pa do 1980. godine radilo sa tuberkuloznim pacijentima sa prostora tadašnje Jugoslavije, izazovima, naporima i angažmanu, a film prati rad sa djecom.

Sanja Močević, direktorica SŠC Srebrenica zahvalila se doktorici Vasić na tome što im je učinila čast da svoje bogato životno i profesionalno iskustvo podijeli sa učenicima i bude im podsticaj da prilikom daljeg obrazovanja izaberu studije i profesiju kojom će se dalje baviti.

On ja rekla da je ova obrazovna ustanova decenijama bila rasadnik izuzetnih ljudi koji su danas uspješnih, posvećeni i profesionalci u poslovima za koje su se školovali i opredijelili.

You must be logged in to post a comment Login