Ćamil Duraković – Stanje je uredu, Križevica se ne izliva

Ćamil Duraković načelnik opštine Srebrenica obraćajući se građanima putem RGD studio Srebrenica poručio je da su i oni u ovoj situaciji odnosno stanju vanredne okolnosti dužni da se mobiliziraju u skladu sa svojim kapacitetima.

“Građani moraju znati da su i oni po zakonu dužni da se ponašaju u skladu sa odlukom o proglašenju vanrednog stanja. Građani su malo nestrpljivi, jer misle da su oni najbitniji, a mi mislimo da su ljudski životi najvažniji. Neki čak i odbiju intervenciju Civilne zaštite da se evakuišu iz objekata koji su već poplavljeni,” kazao je načelnik Duraković pozivajući građane da se ne kreću ukoliko za to ne postoji potreba, prenosi RGD studio Srebrenica.

“Škole ne rade, obdaništa ne rade, većina i firmi ne rade. Ukoliko ne postoji krajnja potreba građani ne trebaju da se kreću. Ljudski životi su najvažniji i njih treba sačuvati,” rekao je Duraković za RGD studio Srebrenica.

“Ono što je dobro, vodostaj rijeke Križevice je smanjen. Vode se aktivnosti u selima od Šubina do Potočara i Žutog Mosta, i rasčišćavanje klizišta, što i nije u ovom vremenu prioritet. Prioritet broj jedna je spasiti ljudske živote. Za sada stanje je uredu, u smislu da je voda opala, nemamo izlijevanja rijeke Križevice,” istakao je Duraković, prenosi RGD studio Srebrenica.

Duraković je dodao da se građani mogu svakodnevno obratiti dežurnom članu Civilne zaštite na brojeve telefona 056 445 523 i 056 445 521 ili 061 244 842.

Ono što treba da nas obraduje jeste da kiša pada smanjem inteztetom, tj. prema informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS na teritoriji Srebrenice u protekla 24 časa palo je 23 l/m2 kiše a juče je ta količina iznosila 77,7 l/m2.

You must be logged in to post a comment Login