Čaj od kukuruzne svile: Za šta je delotvoran, a ko ga ne sme konzumirati?

Svilene niti kukuruza imaju mnogo zdravstvenih prednosti poput smanjenja holesterola i raznih upala.

Kukuruz volimo jesti kuvani, pečeni, na pizzi, u umacima, a tokom čišćenja klipova svilenkaste niti obično bacamo u smeće.

Posebno su neugodne za uklanjanje kada nam zapnu za zube, ali ova vlakna poznata i kao kukuruzna svila zapravo su vrlo moćan lek protiv mnogih stanja organizma i bolesti.

U Kini i Turskoj već vekovima se koristi u medicinske svrhe, a vole je i Indijanci. Kukuruzna svila ključni je deo reproduktivnog sustava povrća i važna je za oprašivanje useva.

Naime, ova vlakna hvataju pelud koja oplođuje klip i pomaže rastu zrna. Uz ljusku, kukuruzna svila takođe štiti zrna, pomažući klipu kukuruza da zadrži vlažnost i slatkoću. Klasje kukuruza može imati čak 300 do 600 svilenih vlakana.

Prednosti kukuruzne svile

Kukuruzna svila sadrži mnoge spojeve koji blagotvorno deluju na ljudsko zdravlje.

To su, na primer, vitamini, bjelančevine, ugljieni hidrati, kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, flavonoidi i drugi spojevi.

Može se koristiti sveža, ali se češće suši nakon čega se od nje rade ekstrakti, tablete kao dodaci prehrani i čaj. Iako kukuruzna svila nije dovoljno istražena u naučnom smislu, neka istraživanja pokazuju da ima brojne zdravstvene prednosti.

1. Prepuna je antioksidansa

Antioksidansi su biljni spojevi koji štite stanice vašeg tela od oštećenja slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

Oksidativni stres jedan je od glavnih uzroka brojnih hroničnih stanja, uključujući dijabetes, bolesti srca, rak i upale. Kukuruzna svila je prirodno bogat izvor flavonoidnih antioksidansa, a neka istraživanja tvrde da smanjuju oksidativni stres i štite od oštećenja slobodnih radikala.

2. Čuva urinarni trakt i bubrege

Čaj od kukuruzne svile može delovati kao snažan diuretik, terajući vas da više mokrite.

Naime, povećan protok urina sprečava nakupljanje bakterija koje dovode do infekcija mokraćnog sistema i bešike.

Osim toga, kukuruzna svila može smiriti upalu, ublažiti bol i sprečiti pojavu bubrežnih kamenaca te zaštititi od oštećenja bubrega uzrokovanih određenim lekovima. Pojačano mokrenje može pomoći i u jačanju bešike, posebno kod onih koji muku muče s inkontinencijom.

3. Bori se protiv upala

Upale su deo prirodnog imunološkog odgovora tela na disbalans i nepravilnosti. Međutim, prekomerna upala povezana je s nizom bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes.

Neke studije pokazuju da kukuruzna svila zbog antioksidansa, koji je ujedno njen biljni pigment i daje joj svetlozelenu, žutu, smeđu ili crvenu boju, može smanjiti upalu potiskivanjem aktivnosti dvaju glavnih upalnih spojeva.

Takođe, magnezijum u ovom vlaknu pomaže regulisati upalni odgovor organizma.

4. Snižava šećer u krvi

Neka istraživanja pokazuju da kukuruzna svila može smanjiti šećer u krvi i pomoći u upravljanju simptomima dijabetesa, kao i nastalim komplikacijama poput neuropatije povezane s dijabetesom.

Druge studije pokazuju da ekstrakti kukuruzne svile mogu usporiti apsorpciju škrobne hrane u vašem telu, sprečavajući skokove šećera u krvi.

5. Reguliše nivo holesterola

Flavonoidi u kukuruznoj svili mogu poboljšati nivo holesterola snižavanjem triglicerida i lipoproteina niske gustoće.

Ovi nezdravi oblici holesterola uzrokuju stvaranje naslaga plaka unutar arterija, povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara.

6. Snižava pritisak

Rana istraživanja pokazuju da uzimanje kukuruzne svile s lekovima za snižavanje krvnog pritiska pomaže u smanjenju krvnog pritiska više nego uzimanje lekova bez kukuruzne svile.

Kukuruzna svila – rizici

Iako kukuruzna svila kod mnogih ljudi najčešće ne izaziva komplikacije, nije bezbedna za svakoga.

Ako ste doživeli alergijsku reakciju na kukuruz ili proizvode od kukuruza, trebalo bi da izbjegavate kukuruznu svilu.

Nadalje, kukuruzna svila se ne preporučuje za konzumaciju ako uzimate bilo koji od sledećih lekova:

– diuretike

– lekove za krvni pritisak

– lekove za dijabetes

– protivupalni lekovi

– razređivače krvi

Osim toga, trebalo bi izbegavati čaj od kukuruzne svile ako uzimate dodatke kalijuma ili ste se lečili od niskog nivoa ovog minerala jer kukuruzna svila može povećati njegovo izlučivanje.

Trudnice i dojilje trebalo bi da se konsultuju s lekarom pre konzumacije ekstrakata, tableta ili čaja od kukuruzne svile.

Priprema čaja od kukuruzne svile

Kukuruznu svilu je najpraktičnije konzumirati u obliku čaja koji se može kupiti u biljnim radnjama ili ga možete pripremiti sami.

Posudu za kuvanje čaja napunite s dve šoljce vode i dve kašike sveže ili osušene kukuruzne svile.

Poklopite je i kuvajte čaj na srednjoj vatri dok ne provri. Smanjite vatru i kuvajte poklopljeno 10 minuta. Ugasite vatru i ostavite čaj (još uvek pokriven) da ključa 30 minuta. Čaj procedite i pijte ga toplog ili hladnog, piše N1.

You must be logged in to post a comment Login