Budžet Opština Bratunac oko 15,9 KM za narednu godinu

Na današnjem zasjedanju lokalnog parlamenta usvojen je Prijedlog budžeta opštine za 2024. godinu u iznosu od 15.860.000 KM.

Usvojeni budžet je za 830.000 KM više od planiranog budžeta za ovu godinu, ali je za 265.000 KM manji na ovogodišnji rebalans budžet.

Takođe, budžet je manji za 150.000 KM u odnosu na nacrt budžeta jer je uvažena sugestija Ministarstva finansija Republike Srpske da se za taj iznos smanje izdvajanja za lična primanja.

Načelnik ove opštine Lazar Prodanović rekao je da će oko polovine planiranih prihoda biti sredstva od indirektnih poreza, odnosno naplate PDV-a, a ostalo su poreski prihodi i prodaja nekih nekretnina.

On je ocijenio da je bratunački budžet socijalnog karaktera i da je više od trećine budžeta planirano za isplatu plata zaposlenih u administraciji i firmama čiji je osnivač opština, a više od tri miliona predviđeno je za kapitalne projekte, a to su izgradnja dječijeg obdaništa, kupovina zemljišta za industrijsku zonu i proširenje vodovodne mreže.

Prodanović je istakao da su osim redovnih socijalnih davanja od ove godine uvedene i stavke podrške zapošljavanju, pomoć penzionerima sa najnižim primanjima kao i podsticaju nataliteta.

Prodanović je rekao da je opština Bratunac dobila obećanje Vlade Republike Srpske da će ove godine obezbijediti dva miliona maraka za izgradnju infrastrukture u ovoj opštini.

Istakao je da je nakon više od deceniju povećana cijena nepokretnosti u Bratuncu dok je poreska stopa na imovinu ostala 0,12 odsto za privatna lica i 0,06 odsto za proizvodne firme.

Prije usvajanja budžeta odbornici su razriješili sa dužnosti potpredsjednika opštine Vehida Dedića, a na tu dužnost su tajnim glasanjem izabrali jedinog kandidata za tu dužnost Ćazima Jusupovića iz SDA.

Na današnjoj sjednici odbornici su usvojili i više tehničkih odluka među kojima da se do sada neimenovana ulica kod kuća Beatovića nazove Ulica Gospave Beatović, kako je rečeno, veoma važne ličnosti za istoriju Bratunca, koja je rođena u tom naselju.

You must be logged in to post a comment Login