Brokula – zeleni cvijet zdravlja

Iako mnogi nisu ljubitelji povrća ili čak i ako ga konzumiraju to se svede na jedva dvije, tri stvari, ipak treba imati na umu i zdravstvene dobrobiti onoga što se unosi u organizam.

Jedna među njima je svakako brokula koja ima mnogo dobrobiti za zdravlje organizma.

Brokula je zdrava, jer ima zavidan sadržaj prehrambenih vlakana koja uništavaju povišene vrijednosti holesterola. Sadrži i značajne količine folne kiseline, vitamina B3 i magnezija koji pomažu u prirodnoj regulaciji vrijednosti homocisteina u organizmu, te tako štite kardiovaskularni sistem.

Ovo povrće obiluje vitaminom B1 koji obezbjeđuje gotovo trećinu dnevnih potreba organizma, a ima važnu ulogu i u pravilnom radu mozga.

Zbog oblika glavice brokulu nekada nazivaju i zeleni cvijet zdravlja. Ovo povrće sadrži dvostruko veću količinu vitamina C nego narandža. To je vitamin koji pomaže u iskorištavanju gželjeza, prevenira pojavu katarakte, olakšava simptome prehlade i pojačava opštu odbrambenu sposobnost organizma. Brokula sadrži i vitamine B grupe, posebno B3, B5 i folnu kiselinu – koja podržava rast tkiva fetusa, javljaju Novosti.

You must be logged in to post a comment Login