Broj malinara u udruženjima raste iz godine u godinu

Na opštini Bratunac funkcionišu dva udruženja malinara, i to Udruženje malinara “Miker“ Fakovići i Udruženje malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”.

Posjetili smo udruženje “Vilamet“ i popričali o njihovim dosadašnjim aktivnostima, planovima, saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske, ali i o cijeni maline.

Ovo udruženje, koje postoji od 2010. godine, broji preko 120 redovnih članova. To su članovi koji plaćaju članarinu i učestvuju u radu udruženja. Pored toga, postoji i preko 500 proizvođača koji su popunili izjavu o učlanjenju, koji se vode kao članovi, iako ne plaćaju članarinu i ne pojavljuju se na sjednicama.

“Ono što je evidentno jeste činjenica da broj malinara – članova našeg društva, raste iz godine u godinu. Ali se mi kao udruženje, kada pričamo o cijeni maline, na primjer, ne borimo samo za cijenu maline naših članova, nego i svih ostalih proizvođača“, rekao je Ljubiša Alempić, predsjednik udruženja malinara “Vilamet“.

Izuzetna saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede RS

Ljubiša Alempić ističe saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede RS, koji im daju izuzetno dobre podsticaje u vezi sa proizvodnjom jagodičastog voća.

Maline

“To moram posebno da naglasim, Ministarstvo nam je mnogo puta izlazilo u susret, i to ne samo podsticajnim sredstvima, nego i kada je u pitanju nabavka mehanizacije, izgradnja objekata, sve je to podržano sa njihove strane“, kaže Alempić, i dodaje da je saradnja ozbiljna toliko da Upravni odbor udruženja može skoro u svakom momentu zakazati sastanak u Ministarstvu, a predstavnici Ministarstva takođe su dolazili kod njih.

Ovo udruženje je prije svega servis poljoprivrednim proizvođačima, odnosno pružaju im prave i provjerene informacije, ali dovode i različite priznate predavače.

“Tu je veliki problem taj što naši proizvođači, bar njih 90 odsto, smatraju da sve znaju, i kad mi obezbijedimo predavanja uspješnih ljudi kao što su gospodin Trkulja, Cvetković, Čivić ili Karić, ne dođe 30-50 ljudi. Bioskopska sala treba da bude mala za sve proizvođače, a ne da ih mi molimo da dođu na predavanje, i opet neki ne dođu“, napominje Ljubiša Alempić.

U udruženju se trude da daju bar neke prednosti, kao što su hemijska sredstva po povoljnijim cijenama, sisteme su nabavljali takođe po smanjenim cijenama, đubriva i sl, na taj način želeći bar malo pomoći svojim članovima.

“Ovo naše udruženje nije profitabilno, mi želimo našim članovima da pomognemo, da im obezbijedimo da mogu da kupe ono što im je potrebno u njihovoj proizvodnji, a po najpovoljnijim cijenama u BiH“, kazao je Alempić.

Nikad ne vrše pritisak na članove udruženja da malinu moraju predavati određenom otkupljivaču.

Od opštine, kaže, rijetko kad dobiju neki budžet, tako su ove godine za učešće na Sajmu maline dobili 1.500 KM.

Ljubiša Alempić

Predsjednik ovog uduženja Ljubiša Alempić

“Stvar je volje načelnika da li ćemo mi dobiti neki budžet. Prošle godine ništa nismo dobili, a ove godine smo dobili novac kao pomoć vezanu za Sajam maline. Smatramo da Opština ne pomaže dovoljno naše udruženje i da ta sredstva treba da budu daleko veća“, ističe.

Nije bitno kad se sazna cijena maline, bitno da je ona zadovoljavajuća

U Udruženju smatraju da malina ni ove godine, niti narednih, neće biti u problemu što se tiče cijene.

“Stav našeg udruženja jeste da ove godine kupina i malina budu na nivou prošlogodišnjih cijena, mada smo svjesni da je kvalitet slabiji od prošle godine, ali sa tim našim stavom, kako smo vidjeli, slaže se većina poljoprivrednih proizvođača“, kaže Alempić.

On napominje i da nije bitno da li cijenu znamo ili ne znamo tokom berbe, jedino je bitno da je cijena dobra, jer šta nam znači da cijenu znamo na početku berbe, a da je cijena maline 2 KM.

“Cilj svih nas, i otkupljivača, i hladnjača, i lokalne zajednice i države treba da bude da je što manje posrednika između proizvođača i izvoza, i u to treba svi da se uključimo i na tome da radimo – time će cijena u inostranstvu biti manja, i naš proizvod neće biti luksuz za njih, a s druge strane, našim proizvođačima biće omogućena veća cijena. Niko nikome ne treba da bude konkurencija, nego svi da zajedno radimo i težimo istom cilju – poboljšanju položaja malinara u našoj regiji“, zaključuje Ljubiša Alempić.

Piše: Dragana Vučetić

You must be logged in to post a comment Login