Bratunac nastavlja proširenje sistema za navodnjavanje, isporučena oprema

Već ranije iz Opštine Bratunac obećali su proširenje sistema za navodnjavanje gdje je sredstvima Svjetske banke planirana nabavka neophodne količine materijala, opreme i mašina.

Tom prilikom isporučena je predviđena oprema vrijednosti 600.000 KM.

„Dopremljena je kombinovana mašina tipa ‘skip’ sa svim potrebnim priključcima i mašina za iskopavanje kanala i polaganje crijeva, koje će služiti za proširenje mreže sistema za navodnjavanje. Zahvaljujući toj opremi uradićemo i sekundarnu mrežu, odnosno dovesti vodu do svake parcele“, rekao je načelnik Bratunca Nedeljko Mlađenović.

Pored preduzeća “Malina” koje rukovodi sistemom za navodnjavanje tehničku podršku pružiće i Komunalno preduzeće “Polet” gdje je u planu priključak još 350 domaćinstava.

Mlađenović je rekao da je projekat izgradnje sistema za navodnjavanje vrijednosti oko 9,5 miliona maraka, realizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  u RS, u saradnji sa Svjetskom bankom i Opštinom Bratunac.

Prije više od godinu dana zvanično je otvoren sistem za navodnjavanje, dok su krajem prošle godine izdate upotrebne dozvole i obavljen tehnički prijem, a sistem bi ove sezone trebao biti u funkciju.

Takođe, u sklopu proširenje projekta navodnjavanja biće postavljen i ogledni poligon, a u rasadniku će se ispitivati šest tipova navodnjavanja i njihov uticaj na malinu pod nadzorom Poljoprivrednog instituta i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

You must be logged in to post a comment Login