Bratunac domaćin drugog Salona stripa

Večeras je počeo drugi “Salon stripa Bratunac 2019” koji će ponuditi posjetiocima priliku da se upoznaju sa stripom, druže sa autorima, kupe neko od izadaja, a za najmlađe i školu stripa.

Tokom dvodnevne manifestacije predstaviće se domaći autori, članovi Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske stripa “Deveta dimenzija” iz Banjaluke koji će izložiti nova izdanja stripova.

„Posjetioci salona imaće priliku da vide naša djela od 2011. gdje je objavljeno 30 izdanja. U nekoliko dosadašnjih izdanja imamo objavljene radove djece, polaznika prošlogodišnje Škole stripa u Bratuncu koji su se pokazali kao nadareni i zainteresovani za ovu umjetnost“, rekao je Zoran Pejić predsjednik Udruženja “Deveta dimenzija” iz Banjaluke.

On kaže da je na drugom “Salonu stripa Bratunac 2019” ušeće uzeo jedan od najboljih bh crtača stripova Milorad Vicanović Maza koji radi za francusko tržište, a držaće sutra radionicu za djecu.

Predrag Milić iz Snage naroda Bratunac, koji zajedno sa Narodnom bibliotekom Bratunac organizuju “Salonu stripa Bratunac 2019”, kaže da je ideja da se slične stvari prošire i u Srebrenici, a narodne godine u planu je i Festival stripa, o čemu će znati više kada sumiraju utiske.

„Nakon uspješne prve godine Salona stripa odlučili smo da nastavimo i ove. Ova manifestacija je jedinstven događaj ove vrste na užoj regiji pokrenuta sa ciljem vraćanja stripa sa margina kulturnog života na koje je nepravedno bačen, na mjesto koje mu pripada i promocija ovog vida umjetnosti i razonode kod najmlađe populacije“, istakao je Milić.

Prema njegovim riječima, strip postaje sve popularniji, a neki od većih festivala su u Laktašima, Banja Luci, Mostaru.

Svoj prvi strip predstavio je i Srđan Vranješ pod nazivom „Izgubljena nada“.

„Strip je napravljen po uzoru na japanske i bavi se japanskom kulturom, izrađen drugačije neko zapadnjačka tehnike stripa. Posebno je to što stranice idu sa desna na lijevo, korice su obično ilustrovane, a sadržaj se radi u crno-bijeloj tehnici“, kaže Vranješ.

Sutra od 11.00 časova održaće se radionice i škola stripa za najmlađe i druženje sa gostima, a program se završava u 15.00 sati.

Oba dana salona biće upriličena izložba radova gostiju kao i berza stripa na kojoj će posjetioci moći nabaviti novija i stara izdanja strip izdavača iz zemlje i regiona.

Ovo je drugi “Salon stripa” u Bratuncu čime se promoviše ova umjetnost i vraćaju uspomene na svijet stripa i odrastanje mnogih generacija.

Galeriju fotografija pogledajte na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login