Bratunac: 55 miliona KM za kapitalne projekte

Na području opštine Bratunac ove godine realizuju se kapitalni projekti vrijednosti oko 55 miliona KM, a sredstva su obezbijedile vlade Republike Srpske i Srbije, međunarodne organizacije, institucije BiH i opština, rekao je načelnik opštine Nedeljko Mlađenović.

Odbornici Skupštine opštine Bratunac usvojili su juče plan kapitalnih ulaganja za ovu godinu, a među najznačajnijim projektima navedeni su izgradnja mosta preko rijeke Drine i instalisanje sistema za navodnjavanje plantaža voća i plasteničke poljoprivredne proizvodnje.

U velike investicije spada i izgradnja Doma zdravlja, završetak rekonstrukcije i proširenja kompletne sekundarne mreže gradskog vodovoda i renoviranje rezervoara i pumpnih stanica, rekonstrukcija i sanacija regionalnog puta Drinjača-Bratunac-Skelani, te izgradnja nekoliko hladnjača za skladištenje voća i drugih privrednih objekata.

Mlađenović ističe da se realizuje ukupno 12 kapitalnih projekata i da je ovo rekordna godina po iznosu investicija na području Bratunca u njegovoj istoriji.

On kaže da početak izgradnje mosta i druge investicije skreću pažnju investitora, koji su sve više zainteresovani za ulaganja na bratunačkom području.

Mlađenović navodi da je češki investitor uložio oko osam miliona KM u izgradnju fabrike za proizvodnju peleta u kojoj je počeo probni rad i da želi da gradi energanu koja bi omogućila uvođenje sistema centralnog grijanja u urbanom dijelu Bratunca, što je investicija od osam miliona evra.

Odbornici su juče usvojili i odluku o izvšenju rebalansiranog budžeta za 2015. godinu.

Načelnik opštinskog Odjeljenj za finansije Radmila Nikolić rekla je da je plan rebalansiranog budžeta za prošlu godinu iznosio 7.291.500 KM, a da je ostvaren u iznosu od 95 odsto.

Obrazlažući izvršenje budžeta za prošlu godinu, Mlađenović je rekao da je opština prvi put imala značajna potraživanja koja su mnogo veća od njenih obaveza prema dobavljačima.

Mlađenović je precizirao da Šumsko gazdinstvo „Drina“ po osnovu takse za korištenje šuma duguje ovoj opštini više od 200.000 KM, a očekuje se i oko 150.000 KM sredstava od PDV-a od ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju vodovodne mreže.

Odbornici su usvojili i dvadesetak tehničkih odluka, te imenovali dva zamjenska člana Opštinske izborne komisije koji će učestvovati u njenom radu do završetka konkursne procedure i izbora novih članova te komisije.

Donesena je odluka kojom je Slavoljub Mlađenović imenovan za direktora Narodne biblioteke u ovom mjestu.

Prijedlozi kadrovskih rješenja za imenovanje direktora Kulturnog centra i dječijeg obdaništa „Radost“ nisu dobili podršku većine odbornika.

„Ponovo će biti raspisan konkurs za ta mjesta, kao i za direktora Centra za socijalni rad, budući da niko od prijavljenih kandidata nije ispunjavao potrebne uslove konkursa“, rekao je predsjednik skupštinske Komisije za izbor i imenovanja Srđan Rankić.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login