Borba za opstanak samohranog oca četvoro djece

Sve teža ekonomska situacija u našoj zemlji natjerala je mnoge ljude da se bave raznim poslom, a sve kako bi preživjeli, podigli porodice i obrazovali djecu.

Milan Đukić poznatiji kao Đuka, samohrani je otac bez stalnog zaposlenja već nekoliko godina. Otac je četvoro djece Vesne, Dragane, Dragana i Dragiše. Vesna i Dragana su punoljetne djevojke koje se trude pomoći ocu i braći koji se još školuju.

Porodica Đukić živi u malom trošnom stanu u starim rudarskim zgradama. Đuka je već nekoliko godina bez posla a preživljavaju tako što on sakuplja sekundarne sirovine i čisti odžake, za koje kaže da je sve manje posla.

“Sve je manje naroda u Srebrenici. Sve manje se čiste dvorišta, malo je sekundarnih sirovina jer nema naroda. Ja još čistim i odžake, ali posla je sve manje. Izgleda kao da je taj zanat izumro ovdje, zapravo nema stanovništva i nemam kome čistiti”, kazao je Đuka.

Pomoć je tražio i od Centra za socijalni rad u Srebrenici a sve kako bi dobio socijalnu pomoć na mjesečnom nivou. Međutim, rekli su mu da ne ispunjava uslove kako bi ostvario pravo na primanje socijalne pomoći.

“Kažu mi, da si došao u invalidskim kolicima onda bi napisali neki zahtjev, pošto si sposoban za pos’o, onda ništa. Rekao sam im da mi nađu pos’o ja ću raditi, na čemu se sve završilo”, kaže Đuka.

Njegov sin do prošle godine primao je dječiji dodatak od 35,00 KM, međutim i to je prestalo jer ima dovoljno godina i gubi pravo na tu beneficiju.

Mnogo je zahvalan komšijama koji mu pomognu, neki to čine tako što mu daju otpad, metale a drugi su velikodušni. Nedavno su ga zvali iz Opštine Srebrenica i dali mu staru kancelarijsku opremu. Značajnu pomoć dobio je od Šumskog gazdinstva “Drina” u Srebrenici koji su mu za ovu zimu obezbijedili drva. Kaže, obraćao se svima, ali posla nema.

milan đukić 02

Ovaj čovjek ne traži milostinju, traži pomoć dobrih ljudi koji mu mogu ponuditi neki stari šporet ili nešto od metala.

“Ovog puta bih zamolio nekoga ko može, da mi na neki način pomogne”, rekao je Đuka.

Ukoliko imate stare kućanske aparate možete ih dati Đuki ili ako vam treba čišćenje odžaka, pozovite ga 065/420-212.

Za one koji žele pomoći porodici Đukić mogu to učiniti posredstvom našeg portala info@esrebrenica.ba.

You must be logged in to post a comment Login