Bolničarka upozorila na najopasniju namirnicu za djecu: Savršen čep za dišne puteve

Kad se govori o hrani koja je opasna za djecu i može izazvati gušenje, mnogima prvo na pamet padnu grožđe, kokice ili tvrdi bomboni.

Međutim, prema mišljenju bolničarke i mame troje djece Nikki Jurcutz, jedna druga namirnica može najviše ugroziti život djeteta.

Kako je Nikki objasnila na svom Instagram profilu Tiny Hearts Education, gdje redovito objavljuje savjete za roditelje, hrenovke se nalaze na listi visokorizične hrane za bebe i djecu zbog svoje strukture koja doslovno može blokirati dušne puteve i izazvati gušenje. Na ovu temu potaknule su je dvije nedavne smrti mališana koje su uzrokovane gušenjem zbog hrenovki.

“Ako biste dizajnirali savršeni čep za djetetove dišne ​​puteve, ne biste mogli odabrati nijednu bolju hranu od hrenovke. To je hrana visokog rizika od gušenja o kojoj se ne govori dovoljno. Naime, upravo je hrenovka savršenog oblika i teksture da blokira djetetove dišne ​​putove”, objasnila je u videu.

Isto tako, roditeljima je dala savjet kako mogu pravilno narezati hrenovku ako je ipak misle posluživati svome djetetu, a da pritom smanje rizik od gušenja koliko je god moguće.

“Nemojte je rezati na krugove kada je poslužite svome djetetu”, rekla je Jurcutz.

“Tako potpuno blokiraju dišne puteve. Nerežite ih na uske štapiće pa iako zapnu, i dalje ima prostora za udisanje zraka”, poručila je, piše Klix.ba.

You must be logged in to post a comment Login