Bolničarka izdala ozbiljno upozorenje zbog mandarina i narandži: “Ovo svi moraju čuti”

Brojni roditelji tvrde da imaju ‘novi strah’ nakon što su upozoreni na još dvije namirnice koje su čest uzrok gušenja kod djece.

Mama, a ujedno i bivša bolničarka Nikki Jurcutz, koja vodi roditeljsku grupu Tiny Hearts Education, upozorila je na rizik povezan s hranjenjem djece mandarinama i narandžama.

Ona je rekla da ove voćke mogu biti opasne iz tri razloga – njihovu jezgru i membranu je “teško žvakati”, a i sjemenke predstavljaju opasnost od gušenja.

“Mandarine predstavljaju ozbiljnu opasnost”, rekla je u videu.

Mnogi roditelji su priznali da nisu uopšte znali da i konzumiranje česte zdrave “grickalice” predstavlja ovako veliki rizik.

“Zašto su mandarine tako rizične? Jezgra je žilava, ‘spužvasta’ i može je biti jako, jako teško sažvakati, posebno kad su djeca u pitanju”, napisala je Nikki u videu.

Zatim je demonstrirala kako nožem uklanja meso mandarina i narandži. Nikki je počela tako što je voće prepolovila, a zatim uklonila sjemenke. Zatim je pažljivo izrezala trokut između membrana kako bi ‘izvukla’ mali komad voća.

“Smatram da je ova metoda vremenski mnogo efikasnija od pokušaja da ručno skinete membrane”, rekla je, piše Daily Mail, javlja Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login