Blumbergova lista: BiH druga najmizernija zemlja

Bosna i Hercegovina je druga najmizernija zemlja na svijetu, iza Venecuele, na Blumbergovoj listi, gdje su analizirane 74 ekonomije u svijetu.

“Misery Index” se računa tako što se dodaje inflacija na stopu nezaposlenosti, pa je tako indeks najmizernije zemlje 188,2 odsto.

Naime, Venecuela je usljed očajne finansijske situacije zabilježila inflaciju od 181 odsto, i ako se tome doda stopa nezaposlenosti, dolazi se do neslavnog posljednjeg mjesta na Blumbergovoj listi.

Bosna i Hercegovina ima indeks od 48,97, a treća najmizernija zemlja na svijetu je Južna Afrika, s indeksom od 32,90 odsto.

Najmanje mizerna zemlja na svijetu je Tajland, gdje kombinacija stope nezaposlenosti i inflacije iznosi 1,11 odsto, zbog čega je i zauzela najbolje mjesto na Blumbergovoj listi. Ovu zemlju slijede Singapur i Tajland, sa indeksima od 1,40, odnosno 2,70 odsto.

Od poznatih supersila najbolje je rangirana Velika Britanija, koja se nalazi na 17. mjestu, a SAD su se našle na 21. mjestu. Kina je na solidnom 23. mjestu.

Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login