Bijele vode oduvijek su bile mjesto za posebne goste

Izletište Bijele vode nalazi se nedaleko od mjesta Ljeskovik u blizini Srebrenice i može se svrstati u poseban i očuvan prirodni rezervat. Izletište je smješteno na oko 1.500 metara nadmorske visine sa koje se rasprostiru slikoviti pejzaži.

Dio planinskog prostranstva, nazvan Bijele vode, smješten iznad samih litica kanjona rijeke Drine, danas je pristupačan svima onim koji su zainteresovani za obilazak prirode i koji su u potrazi za foto motivima. Međutim, nekada to nije bilo tako.

Izletište Bijele vode nekada je bilo rezervisano za birane goste, lovce i političare socijalističkog sistema, zbog kojih je nekadašnje lovačko društvo u Srebrenici vodilo brigu o divljim životinjama kojih je ovdje bilo mnogo, a posebno medvjedima na koje je lov za zainteresovane političare bio najzanimljiviji.

Iako postoje teorije da bi jedan od najznačajnijih posjetilaca Bijelih voda mogao biti tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, ne postoje dokumenti ili neki drugi arhivski materijali koji potvrđuju ovu činjenicu.

Ali, ipak postoji šala koja je zaživjela među mještanima mjesta koja se nalaze u okolici Bijelih voda: „Tito je pucao u medvjeda, ali ga je neko drugi pogodio“.

Među najpoznatijim posjetiocima ovog izletišta bio je i revolucionar i političar Rodoljub Čolaković koji je rado posjećivao ovo izletište i boravio u kućama vrijednih domaćina u Ljeskoviku, koji su ga gostili domaćom kuhinjom i toplom riječju.

Prilikom jednog odlaska od svojih domaćina Hasibe i Muniba Hasanovića, Čolaković je izgovorio ove riječi: „Opraštam se sa vama, planinom, kanjonom Drine i ovom divnom prirodom. Čuvajte ovu ljepotu. A ti, planino, ne daj se. Odupri se da te ne uništi ljudska ruka i ćud. Odupri se i sačuvaj svu tu svoju ljepotu i stanovnike za buduće generacije. Ja odlazim i ne znam da li ćemo se ponovo vidjeti, ali svi ostajete u mom srcu“.

Danas ovo izletište, koje je nekada važilo i za prirodni rezervat u sklopu kojeg se nalazilo lovište „Sušica“, slabo da se ko, osim lovaca, usudi posjetiti.

Koliki je bio značaj ovog turističkog potencijala govori i činjenica da je oko Bijelih voda i lovišta „Sušica“ bilo obrazovano preduzeće pod ovim imenom koje je važilo za dobrostojeće i koje je u nekim prilikama finansijski pomagalo firme, kao što su Fabrika akumulatora u Potočarima kojoj je ponekad nedostajalo sredstava kako bi isplatila plate radnicima.

U posljednjih desetak godina stvorena je ideja da se izletište Bijele vode, sa okružujućom prirodom, i kanjon rijeke Drine priznaju kao park prirode i na taj način uvrste pod državnu zaštitu. Do danas na tom planu ništa nije učinjeno.

Piše: Bekir Halilović

Iz arhiva eSrebrenica.ba. Danas je ovo lovište u skulopu Nacionalnog parka “Drina”.

You must be logged in to post a comment Login