Bijele vode, lovište „Sušica“ uvijek su bili mjesto za one druge

Jedna od najstarijih aktivnih novinara u Srebrenici, Sakib Smajlović pisao je o Sušici.

Za Dnevni Avaz pisao je o Lovištu „Sušica“ na jedan drugačiji način.

Prijeratno popularno lovište „Sušica“ na Bijelim vodama kod Srebrenice bilo je jedno od najrazvijenijih preduzeća ove opštine.

Imalo je veliki rezervat bogat medvjedima, divokozama, divljim svinjama… No, „Sušica“ se raspala tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a veliki broj kapitalnih divljači je nestao.

Na Bijelim vodama ostao je devastiran objekt kvadrature 20 puta 15 metara s prizemljem i dva sprata. Nacionalni park „Drina“ iz Srebrenice lani je na ovom atraktivnom turističkom lokalitetu postavio dvije kućice, klupe i stolove za odmor. Od Bijelih voda uređena je pješačka staza do Stublića, dužine 15 kilometara.

Donosili hranu

Najviše gostiju ovdje je dovodio nekadašnji gradonačelnik Sarajeva i generalni direktor „Energoinvesta“ Emerik Blum. Najčešći gosti bili su tadašnji funkcioneri Branko Mikulić, Nikola Stojanović, Ante Sučić, Milanko Renovica i brojni drugi. Gosti su donosili hranu, a razna domaća jela spremali su im Hasiba i Munib Halilović, domari objekta Bijele vode.

Kada gost ustrijeli medvjeda, divokozu, divlju svinju ili neku drugu divljač, educirana komisija lovišta boduje ulov i po vrijednosti trofeja lovac izvrši uplatu. Trofej ostavlja sebi, a meso ubijene divljači lovište je prodavalo hladnjači Sokolac. Iako su ovdje lovili najviši funkcioneri bivše Jugoslavije i stranih zemalja, nijedan nije imao privilegiju. Svi su na račun lovišta „Sušica“ morali u devizama platiti ubijenu divljač.

Hrana za životinje

Hrana za divljač nabavljana je iz svih klaonica regiona, a 10 tona kukuruza mjesečno kupovalo se od ovdašnjih poljoprivrednika. Hranu do Bijelih voda dovozili su Husein Karić i Avdo Lejlović, a na tri hranilišta nosila se na konjima. Trebalo je nahraniti 65 medvjeda i nekoliko stotina druge kapitalne divljači. Lovce je na čeke vodio i za njihovu sigurnost brinuo Husein Karić, koji je umro prije nekoliko godina, napisao je Sakib u jednom od svojih tektstova.

You must be logged in to post a comment Login