BiH ponovo izvozi meso u Tursku

Isporukom 42 tone junetine 2. juna ponovo je pokrenut izvoz mesa iz BiH u Tursku.

Iz BiH bi na tursko tržište do kraja godine trebalo biti plasirano blizu 6.000 tona junećeg mesa, ali po znatno nižim cijenama od prošlogodišnjih.

Saradnja dvije zemlje, kada je riječ o trgovini mesom, obustavljena je prošle godine, nakon što se ispostavilo da nekoliko bh. privrednika nije ispoštovalo glavni uvjet, a to je da se izvozi meso životinja isključivo iz Bosne i Hercegovine.

Nove isporuke bit će pod strožijom kontrolom veterinarskih stručnjaka iz BiH, ali i Turske.

Spremnost institucija

Izvoz je nastavljen dan nakon što je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio da su državne institucije za izvoz mesa iz BiH u Tursku spremne.

Prema njegovim riječima, prošle godine je došlo do određenih nedostataka, te dodao da je BiH dobila pravo da u 2016. godini izveze blizu 6.000 tona svježeg i rashlađenog goveđeg mesa u Tursku.

“Proveden je tender koji je provela turska strana, jer oni diktiraju uslove, zato što je to jednostrana odluka turske vlade. S druge strane, nadležne institucije u BiH dužne su da se pridržavaju pravila za izvoz, a to je da je goveđe meso bosanskohercegovačkog porijekla, odnosno da najmanje tri mjeseca grlo mora da provede u BiH”, naveo je Šarović.

Dodao je da su uvjeti turskog naručioca i da certifikat o porijeklu mesa bude ispravan, da izvozni objekti u BiH imaju dozvolu turske inspekcije te da se “ovaj posao uradi fer i pošteno, na zakonit način, da ne bude bilo kakvih malverzacija i zloupotreba, što je ranije bilo sumnje da neki od izvoznika nisu poštovali određena pravila”.

Izvor: Al Jazeera

You must be logged in to post a comment Login