BiH po zaposlenosti na začelju regiona

U svim zemljama regiona, osim u Albaniji i BiH, broj radnih mjesta je od 2010. do 2016. godine rastao, a u BiH je zabilježen i najveći pad stope zaposlenosti od čak pet procenata.

Ovi podaci predstavljeni su u izvještaju “Trendovi na tržištu rada zapadnog Balkana u 2017. godini”, koji su objavili Svjetska banka i Institut za međunarodne ekonomske studije iz Beča. Stručnjaci su ocijenili da je tržište rada u regionu pogođeno niskim stepenom zaposlenosti i visokom nezaposlenosti, a situacija u BiH daleko je gora nego u ostalim zemljama regiona.

“Na tržištu BiH u 2010. godini bilo je 843.000 zaposlenih da bi u drugom kvartalu prošle godine ovaj broj pao na 801.000. Tržište BiH bilježi i pad broja radno sposobnog stanovništva, a procenat ljudi koji se nalaze izvan tržišta rada je visok i iznosi 45,4 odsto”, navedeno je u izvještaju.

U Srbiji je, na primjer, broj zaposlenih u istom periodu porastao za čak 400.000.

Kada je riječ o zapošljavanju prema starosnom dobu, BiH bilježi negativnu stopu kada je riječ o pitanju otvaranja radnih mjesta za građane koji imaju do 54 godine. Situacija nije sjajna ni kada je riječ o zapošljavanju prema stepenu obrazovanja, gdje je zaposlenost porasla jedino kada je riječ o visokoobrazovanom kadru.

S druge strane, stopa nezaposlenosti u BiH je u 2016. iznosila 25,4 odsto, što je blagi pad u odnosu na 2010, kada je bila 27,2 odsto.

BiH je takođe na samom začelju kolone i kada je pitanju zapošljavanje mladih, jer tu stopa nezaposlenosti iznosi čak 54,3 odsto, što je ubjedljiv rekord u regionu.

“Ovo govori da se mladi suočavaju sa prilično kritičnom situacijom na tržištu rada u BiH”, navedeno je u izvještaju.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković naglašava da podaci iz ovog izvještaja jasno pokazuju koliko se malo ili nimalo radi na otvaranju radnih mjesta.

“BiH nema povoljan privredni ambijent i ne otvara nova preduzeća da bi zaposlila ljude. Postoje pojedinačni pokušaji za zapošljavanje kroz subvencije, ali to ne daje značajne rezultate i ne može biti zamajac značajnijem rastu zapošljavanja”, kazao je Duduković.

Naglasio je da se čak i u prebukiranom javnom sektoru ne mogu desiti nova zapošljavanja.

Duduković smatra da se ne može očekivati da situacija uskoro krene nabolje, prvenstveno zbog nestabilne političke situacije.

Dugoročna nezaposlenost

U izvještaju je navedeno da je u 2015. više od 70 odsto nezaposlenih na zapadnom Balkanu bilo bez posla više od godinu. BiH je i kada je ovaj parametar u pitanju najgora u regionu, jer je dugoročna nezaposlenost u 2015. godini iznosila 85 odsto.

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login