BiH najzagađenija minama u Evropi, razminiravanje u zastoju

Proces uklanjanja hiljada mina postavljenih tokom rata u Bosni i Hercegovini je u zastoju, ali se vlasti u zemlji i dalje oslanjaju na procjenu da ga je moguće završiti do 2025. godine, kako je ranije planirano, potvrdio je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Uoči sastanka s predstavnicima donatora koji su spremni da podrže proces razminiravanja, ministar je objasnio da je riječ o izuzetno zahtjevnom i skupom procesu koji država ne može sama da završi i iznio podatak da je BiH zemlja najzagađenija minama u Evropi.

Prema procjenama Centra za uklanjanje mina BiH, trenutno je nešto više od dva odsto teritorije te zemlje u kategoriji opasnog, pošto se pouzdano zna da na tom prostoru nisu uklonjena minska polja.

Preciznije, riječ je o oko devet hiljada sumnjivih lokacija, a pretpostavlja se da je na njima postavljeno i do 120 hiljada različitih mina, prenijela je Hina.

Od završetka rata u BiH eksplozije skrivenih mina usmrtile su 1.737 osoba.

Bosansko-hercegovačke vlasti izradile su srednjoročni program uklanjanja mina, ali je deo koji se odnosi na period od 2009. do 2015. godine tek napola realizovan.

Glavni razlog za to su problemi u funkcionisanju Centra, čiji je dugogodišnji direktor najprije uhapšen i optužen za korupciju, a potom i smijenjen.

Sve je to prouzrokovalo i uzdržanost donatora koje aktuelni saziv Savjeta ministara BiH pokušava da uvjeri u to da su problemi otklonjeni i da će nova uprava Centra za uklanjanje mina na transparentan i zakonit način raspolagati sredstvima namijenjenim za razminiravanje.

Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login