BiH među najkorumpiranijim zemljama na svijetu

Na ovogodišnoj ljestvici Indeksa percepcije korupcije koji je objavio Transparency International, Bosna i Hercegovina se nalazi na 80. poziciji, od 175 zemalja na svijetu.

Na prodručju regije, zemlja u kojoj je najmanje korupcije je Slovenija, zatim slijede Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina pa Srbija.

Na samom vrhu su tradicionalno skandinavske zemlje, a “najčišća” od korupcije je Danska. Treće, četvrto i peto mjesto zauzele su Finska, Švedska i Norveška. Među njih se na drugo mjesto ugurao Novi Zeland.

“Zemlje koje se nalaze na samom dnu moraju usvojiti radikalne antikorupcijske mjere koje će ići na ruku njihovim građanima. Zemlje na vrhu Indeksa moraju voditi računa o tome da ne ‘izvoze’ koruptivne prakse u nerazvijene zemlje”, istakao je predsjednik Transparency Internationala Jose Ugaz.

Indeks percepcije korupcije počeo se provoditi 1995. godine i kao “antikorupcijski” alat utiče na podizanje svijesti o problemu korupcije na globalnom nivou – koje potiče vlasti na poboljšanje i borbu protiv korupcije u javnim institucijama te omogućuje širi nacionalni kontekst za daljnju analizu korupcije, prenosi N1.

Mapu korumpiranih zemalja možete pogledati na OVOM LINKU.

Izvor: Fokus.ba, N1

You must be logged in to post a comment Login