Bh. ljepote turiste ostavljaju bez daha

Bosna i Hercegovina je postala veoma privlačna turistička destinacija za građane cijelog svijeta.

O tome svjedoči porast broja inostranih turista u BiH iz godine u godinu, ali i preporuke inostranih medija i turističkih portala za top turističke destinacije u 2015, među kojima su i prirodne ljepote, znamenitosti i gradovi BiH.

Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističkog udruženja BiH, istakla je da je prva dva mjeseca ove godine u BiH boravilo 94.618 turista, što je 24,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. U tom periodu ostvareno je 207.898 noćenja, što je 32,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

 “Nadamo se da će nam ovo ljeto, s lijepim vremenom, dovesti još mnogo turista u cijelu BiH, jer smo dobro i startali”, navodi Hadžiefendić-Mešićeva, te dodaje da su u januaru i februaru u BiH inostrani turisti najviše posjećivali Sarajevo, Mostar, Banjaluku, Banju Vrućicu, kod Teslića, i Travnik.

Tokom zimskog perioda, sa prelaza iz 2014. u 2015. godinu, veoma posjećene bile su planine Vlašić i Jahorina. U protekla dva mjeseca u BiH su najviše dolazili turisti iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Turske, Italije, Crne Gore, Njemačke, Austrije, Južne Koreje i SAD.

“I kineske turističke agencije su ove godine veoma zainteresovane za organizaciju turističkih tura u BiH”, ističe Hadžiefendić-Mešićeva.

Prema podacima Turističke zajednice BiH, najatraktivnije lokacije za turiste su i nacionalni parkovi “Sutjeska”, “Kozara”, “Una”, predivni vodopadi Kravice, kod Ljubuškog, i vodopadi u Jajcu, te brojne planine ljepotice u BiH, u koje i ljeti odlaze turisti sa Hrvatskog primorja, kako bi pauzirali od mora.

“Ove destinacije ostavljaju turiste bez daha. Bar takva iskustva prenose nama u turističkoj zajednici”, istakla je Hadžiefendić-Mešićeva.

Rijeke Vrbas, Drina i Una su posebno posjećene zbog avanturističkog turizma, raftinga na divljim vodama, koji posebno privlače mlade turiste. Od jezera, turistima je najatraktivnije Boračko jezero, kod Konjica, te Trnovačko jezero na Magliću.

U Turističkoj organizaciji RS navode da, pored avanturističkih sportova na vodama, koji predstavljaju jedan od osnovnih motiva dolazaka turista u RS u proljeće i ljeto, atraktivni su i banjski turizam (Banja Vrućica, Vilina Vlas, Dvorovi), seoski turizam (Šipovo, Ozren), vjerski turizam (Tvrdoš, Dobrićevo, Duži, Petropavlov manastir i Hercegovačku Gračanicu), te “city break” destinacije (Banjaluka, Trebinje, Višegrad – naročito Andrićgrad).

“Značajna je ponuda i lovnog i ribolovnog turizma, naročito na jednoj od najčistijih rijeka Evrope – Plivi. Upravo na ovoj rijeci u junu biće održano 35. svjetsko prvenstvo u fly fishingu”, navode u TO RS.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik Turističke organizacije grada Banjaluka, istakao je da grad svake godine bilježi porast broja inostranih turista, naročito zainteresovanih za obilazak grada, da probaju banjalučki ćevap, ali i za avanturu (rafting) na Vrbasu. U TOBL smatraju da će s obnovom tvrđave Kastel biti obogaćena turistička ponuda, te da postoji inicijativa da se na mjestu Safikadinog groba napravi hram ljubavi, koji bi doprinio da se legenda o tragičnoj ljubavi turistički komercijalizuje. On je istakao da bi jeftini čarter letovi na aerodoromu Banjaluka bili od velike koristi za razvoj turizma u regiji Banjaluka i cijeloj RS, te da bi domaće turističke agencije trebalo da organizuju više turističkih tura u RS i cijeloj

Kamene kugle kod Zavidovića

U Turističkoj zajednici BiH navode da je prošle godine veliko interesovanje vladalo za kamene kugle u blizini Zavidovića, te da su posebne turističke grupe iz Mađarske dolazile da ih vide. Strani turisti su obilazili i piramide kod Visokog.

Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login