Bh. građani za godinu dana potrošili skoro 600 mil. maraka na lijekove

Osim “sezonskih” gripa i prehlada, veliki broj bh. građana stalno izdvaja veliku količinu novca za kontroliranje zdravstvenih problema. Tako su bh. građani za godinu dana potrošili skoro 600 mil. KM na lijekove.

Potražnja za lijekovima u BiH u posljednje je vrijeme posebice velika i izražena. Pokazatelji govore kako je BiH zemlja koja ima najviše ljekarni po glavi stanovnika u regiji. Do povećanja potrošnje lijekova najviše dolazi u zimskim razdobljima kada je sezona gripa i prehlada. Osim “sezonskih” gripa i prehlada, veliki broj bh. građana stalno izdvaja veliku količinu novca za kontroliranje zdravstvenih problema. Tako su bh. građani za godinu dana potrošili skoro 600 mil. KM na lijekove.

Proteklih godina najviše su se prodavali lijekovi za bolesti kardiovaskularnog sustava. Na liječenje ovih oboljenja odlazi 20% ukupnog prometa lijekova, a prema podacima koje smo dobili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva, slijede lijekovi za bolesti metabolizma i alimentarnoga trakta, zatim za bolesti živčanog sustava… Ukupan promet lijekova u BiH se protekle četiri godine kretao u rasponu od 526,000.000 do 597,097.794 KM, koliko je zabilježeno u prošloj godini.

Izvor: Buka.com

You must be logged in to post a comment Login