Berba maline je u punom jeku, a otkupna cijena još nije poznata

Na zasadima u Bratuncu i Srebrenici već uveliko traje berba maline, u vrijeme kad su prošle godine ubirani tek prvi plodovi.

Ranije sazrijevanje maline začudilo je proizvođače, jer su svi smatrali da će zbog obilnih kiša i nižih temperatura sezona kasniti.

Iako cijene još uvijek nisu poznate, otkupljivači preuzimaju i skladište malinu, a svi se, pogotovo malinari, nadaju da cijena neće biti manja od prošlogodišnje.

U naše dvije opštine u prethodnoj godini izgrađene su dvije velike i četiri manje hladnjače, a jedna je hladnjača proširena, tako da brige za plasman maline ne bi trebalo da bude – sva malina sa ovih prostora biće otkupljena.

Maline gajba

U opštini Bratunac se malinarstvo svake godine razvija više, jer se iz godine u godinu povećava broj uzgajivača i površina pod zasadima maline. Po nekim procjenama, u Bratuncu je pod malinom oko 300 hektara površine, a malinarstvom se bavi oko 1.300 domaćinstava, a ranije je načelnik ove opštine Nedeljko Mlađenović rekao da je cilj da se taj broj poveća za još 1000 porodica.

“Ako uzmemo da svaka porodica ima dva-tri člana koji obrađuju malinu, to je onda 7-8 hiljada stalnih radnih mjesta. Mi smo ove godine imali oko 15 miliona KM od proizvodnje jagodičastog voća, već za dvije-tri godine očekujemo još 5 do 6 miliona KM, a naš cilj je da se za 10 godina izađe na 30 miliona KM, što cijela privreda Bratunca ne može ostvariti tu dobit”, kazao je Mlađenović.

U srebreničkoj opštini nema preciznijih podataka o broju uzgajivača i površinama pod zasadima maline, ali je malinarstvo takođe u ekspanziji. Više stotina domaćinstava posjeduje plantaže maline, a od njih nekoliko desetina uzgaja čistu organsku malinu, a njena cijena bi trebala da je znatno veća od ove maline tretirane hemijskim preparatima.

Berba malina

Pored proizvođača maline, posla će imati i berači, pa će svako moći da dopuni svoj budžet, jer je dnevnica za berače 30 KM, a postoji mogućnost da dnevnice budu i veće, ukoliko bude falilo berača.

Ovogodišnji rod maline u Srebrenici i Bratuncu biće oko 5.000 tona, a proizvođači se nadaju pogodnom vremenu, maksimalnom prinosu i najboljoj cijeni.

You must be logged in to post a comment Login