Berba malina pri kraju, a još se ne zna otkupna cijena

Berba malina u Srednjem Podrinju privodi se kraju. Јoš nije poznato kolika će biti ovogodišnja otkupna cijena ovog voća.

Proizvođači i uduženja malinara traže otkupnu cijenu znatno veću od prošlogodišnjih 1,9 maraka po kilogramu.

Iako su obrali i predali hladnjačarima gotovo kompletan ovogodišnji rod, proizvođači malina u Srednjem Podrinju za svoje maline nisu dobili novac niti znaju kolika će biti cijena.

I načelnik opštine Bratunac, koja je najveći proizvođač ovog voća u Republici Srpskoj, kaže da očekuje veću cijenu nego prošlogodišnjih 1,9 maraka po kilogramu.

“Možda da naši lokalni otkupljivači povećaju cijenu za deset do dvadeset feninga, a mi ćemo se truditi da premija bude za 10-20 feninga veća kako bi mogli doći do cijene od 2,5 KM”, rekao je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Iako cijena još nije utvrđena, a niko od hladnjačara ne želi javno govoriti o ovom pitanju, u Udruženju malinara strahuju da bi hladnjačari ove godine mogli da isplate po znatno nižoj cijeni od očekivanih.

“Hladnjačari sigurno namjeravaju da opljačkaju ovaj narod. Ako se već priča da bi cijena mogla bii manja nego prošle godine, onda je to kraj malinarstva, ali udruženje se neće sigurno predati, preduzećemo radikalnije mjere”, istakao je Ivan Stojanović, iz Udruženje malinara Vilamet opština Milići, Bratunac i Srebrenica.

Ovo udruženje je prošle godine na bratunačkom trgu organizovalo proteste malinara nezadovoljno cijenom od 1,9 maraka po kilogramu. Protesti, međutim, nisu rezultirali povećanjem cijene ovog voća.

Izvor: RTRS

You must be logged in to post a comment Login