Banke u RS prijavile 92 klijenta zbog sumnje na pranje novca

Banke u Republici Srpskoj prijavile su u prvom polugodištu Finansijsko obavještajnom odjeljenju Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) 92 klijenta zbog sumnje na pranje novca.

U prvih šest mjeseci ove godine banke su prijavile ukupno 44 sumnjive transakcije na pranje novca “teške” 8,1 milion КM.

To je čak 31 sumnjiva transakcija više u odnosu na isti period 2022. godine, dok je ukupna vrijednost prijavljenih sumnjivih transakcija veća za 5,2 miliona КM.

U odnosu na prošlu godinu povećan je i broj prijavljenih sumnjivih klijenata i to za 22, pokazuje izvještaj Agencije za bankarstvo RS.

„Na osnovu dostavljenih izvještaja o gotovinskim transakcijama od 30 hiljada КM ili više, povezanim gotovinskim transakcijama od 30 hiljada КM ili više i sumnjivim transakcijama, banke su u prvom polugodištu 2023. godine prijavile Agenciji za istrage i zaštitu BiH ukupno 64.974 transakcija u vrijednosti od 5,55 milijardi КM“, navodi se u izvještaju.

U odnosu na isti period 2022. godine broj prijavljenih transakcija povećan je za 6,7 odsto, a ukupna vrijednost prijavljenih transakcija za 11,8 odsto.

U ovom periodu nije bilo prijavljenih sumnjivih transakcija, niti sumnjivih klijenata za finansiranje terorističkih aktivnosti.

U izvještaju Agencije za bankarstvo je navedeno i da u prvom polugodištu 2023. mikrokreditne organizacije nisu imale prijavljenih gotovinskih transakcija, sumnjivih transakcija, niti prijavljenih klijenata sumnjivih na pranje novca ili finansiranje terorističkih aktivnosti, piše Capital.ba.

You must be logged in to post a comment Login