Banja Guber mogla bi proraditi brže nego što se (ne)očekuje

Prema nezvaničnim informacijama Specijalna bolnica „Banja Guber“ koju je preuzela Vlada Republike Srpske mogla bi biti pokrenuta uskoro.

Iz izvora bliskih Vladi RS, a prema nezvaničnim informacijama, obavljaju se pregovori o kupovini ili partnerstvu oko pokretanja banje u Srebrenici.

Kako je naveo naš izvor blizak Vladi RS, radi se o jednoj turskoj kompaniji koja je zainteresovana da uloži u pokretanje banjskog turizma.

Naš izvor nije mogao da nam otkrije o čemu se tačno radi, da li će Vlada RS ući u partnerstvo ili će investitor preuzeti sve, a postoji interesovanje i za kupovinu objekata koji su u vlasništvu a.d. “Guber” Srebrenica, Radojice Ratkovca koji je kupio firmu i započeo radove na izgradnji objekata i sanaciji postojećih prije više od deceniju.

Vlada Republike Srpske donijela je na 92. sjednici održanoj 15. oktobra 2020. godine Rješenje o imenovanju Tima za realizaciju projekta osnivanja JZU Specijalna bolnica „Banja Guber“ Srebrenica, čiji je zadatak da prati realizaciju projekta i koordiniše rad svih učesnika u njegovoj realizaciji.

Do sada su urađene analize vode koje su radile institucije iz Beograda, Banjaluke, a određeni ogledi i testiranja planirana su na medicinskim fakultetima u Banjaluci i Foči.

Ranko Škrbić dekan Medicinskog fakulteta Banja Luka kaže da su analize koje je obavila bivša Austrougarska o kvalitetu vode prije nekoliko decenija identične današnjim rezultatima koje su napravili i da nije izgubila kvalitet i hemijsku strukturu.

„Dva fakulteta iz Banja Luke i Foče uradiće seriju kliničkih i eksperimentalnih istraživanja gdje možemo očekivati rezultate istraživanja koja do sada nisu ražena u Republici Srpskoj. Oba fakulteta raspolažu sa modernim kapacitetima za medicinsko istraživanja i očekujemo pozitivne rezultate jer kapaciteti vode Guber sigurno se mogu koristiti u liječenju“, rekao je Škrbić na nedavno održanom sastanku tima i stručnjaka u Srebrenici.

Iako je Vlada RS 2020. godine čvrsto stala iza pokretanja banje u Srebrenici, nema jasnih planova kada bi banja mogla da proradi, osim da sva istraživanja traju dugo.

Takođe je rečeno na nedavnom stručnom sastanku u Srebrenici da će Opština Srebrenica sa Vladom RS raditi na prostornom planu, dok najkasnije za godinu dana biće obavljene sve analize vode.

Pitanje stavljanja Guber voda u medicinske svrhe, liječenje i pokretanje turizma je od velike važnosti za afirmaciju Srebrenice, ljude koji tu žive, privredu kao i vraćanje na turističku mapu Evrope.

You must be logged in to post a comment Login