Bananama prijeti izumiranje?

Cavendish sorta banana trenutno je na rubu izumiranja od posljedica gljivične bolesti – poznatije kao panamska bolest.

Usjevi u Aziji, Africi, Bliskom istoku, Australiji i Srednjoj Americi teško su pogođeni ovim gljivicama koje nastaju u tlu, prenosi Unilad.

Bolest se još naziva “uvenuće banane” i posebno je razorna jer cilja na krvožilni sustav ploda, smanjujući količinu vode koja se unosi iz tla.

Istraživanja pokazuju da se svake godine pojede više od 100 milijardi banana, od kojih je čak 47 odsto sorte Cavendish banana. Ovo nije prvi put da panamska bolest pustoši usjeve širom svijeta, jer je soj T1 takođe prethodno iskorijenio vrstu banana koja se zvala Gros Michel.

James Dale, profesor i voditelj biotehnološkog programa za banane na Tehnološkom univerzitetu Queensland, objasnio je kako je Gros Michel bila glavna izvozna banana u prvoj polovici prošlog vijeka.

Tokom 1950-ih godina, ova bolest je zarazila sve plantaže, što je prisililo poljoprivrednike da pronađu novu sortu – Cavendish. Ubrzo je postala popularna zbog svoje otpornosti na soj T1.

Usjeve trenutno pogađa soj T4 panamske bolesti, koji se širi mnogo sporije od prethodnih sojeva, stoga Dale vjeruje da će proteći još 10 godina do potpunog nestanka Cavendish banana.

Novinar i autor knjige “Banana: Sudbina voća koje je promijenilo svijet”, Dan Koeppel, rekao je za Insider da trenutno niko nije ni blizu rješenja problema.

“Odgovor će biti kraj monokulture. Rješenje je raznolikost”, vjeruje Koeppel.

Iako smatra da se radi o kratkoročnom rješenju, siguran je da je potrebna nova sorta voća otporna na bolesti, kao što se prethodno dogodilo nakon nestanka sorte Gros Michel.

“Dugoročno rješenje je masovna proizvodnja i prodaja više od jedne sorte banane. Što su one genetski raznolikije, manje su osjetljive na bolesti”, zaključuje Koeppel, prenosi Jutarnji.hr.

You must be logged in to post a comment Login