Austrijski privrednici posjetili Srebrenicu

U Srebrenici su danas boravili privrednici iz Austrije koji žele da ulažu u ovu opštini, ali i šire.

U razgovoru sa načelnikom opštine Srebrenica, menadžer austrijskoj ISD instituta Aleksandar Petrič i vlasnik firme “Sveti vid” Helmut Unterveger obišli su i privredne subjekte kao i izvorište Gubera koje nisu u upotrebi.

“Srebrenica je ostvarila dobru saradnju sa Bečom i nekim institucijama austrisjkog glavnog grada sa kojima se radi na izradi dugoročne strategije razvoja Srebrenice, ali i regije Birač, a čiju realizaciju bi podržali Grad Beč, Austrija i Evropska unija iz svojih razvojnih fondova”, rekao je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić i naglasio da je na osnovu te saradnje došlo do interesovanja privrednika za pokretanje prerade mlijeka, mesa, drvne industrije, kao i Banje “Guber”.

Foto: Miro Pejić

“Naš zadatak je da obezbijedimo dovoljan broj zainteresovanih mljekara za saradnju sa novom mljekarom i radnu snagu za preradu mlijeka, a austrijski partner će obezbijediti sredstva za izgradnju ili otkup i uređenje nekog objekta, nabavku opreme i pokretanje prerade mlijeka”, objašnjava Grujičić.

Pored Srebrenice i regije Birač, austrijski investitori žele ulagati u šire područje koje obuhvata i Srbiju.

„Od prošle godine stručnjaci iz Austrije rade sa načelnikom Grujičićem na izradi dugoročnog strateškog plana razvoja ove opštine i regije Birač sa namjerom da se saradnja proširi i na nekoliko opština u Srbiji što bi činilo zajedničku ekonomsku regiju u kojoj bi se realizovalo više zajedničkih projekata što bi omogućilo otvaranje većeg broja radnih mjesta“, kaže Aleksandar Petrič.

Helmut Unterveger smatra da pored mljekarstva, stočarstva i prerade drveta ova regija ima potencijala i za poljoprivredu.

Najavljeni su novi sastanci kako bi se realizovali navedeni projekti u što kraćem vremenu.

You must be logged in to post a comment Login