Arheološko nalazište “Rimski municipijum” u Skelanima kroz fotografije

Arheološki muzej „Rimski municipijum“je centralna muzejska institucija u oblasti arheologije na kulturnoj sceni Republike Srpske i predstavlja najznačajnije arheološko nalazište u Bosni i Hercegovini i ovom dijelu Evrope.

Muzej se bavi sakupljanjem, čuvanjem i zaštitom arheoloških predmeta IV i III vijeka nove ere kao dijela kulturnog nasljeđa Republike Srpske. Jedna od glavnih djelatnosti ovog muzeja su izložbene postavke arheološkog nalazišta u Skelanima. Muzej se nalazi u naselju Skelani, opština Srebrenica.

Prva istraživanja Municipium malvesiatiuma obavljao je od 1896. do 1898. Karlo Pač, austrougarski istoričar (bio je i ministar finansija). Najviše ostataka rimskog grada pronašao je na tri lokacije. On je 80 sakupio i odložio u jednu od bazilika sa najvišim zidovima, s namerom da ih prebaci u Beč. Međutim, dogodila se velika poplava, Drina se izlila, pokrenula su se klizišta, mislilo se da je voda sve odnijela. Paču je napravio tlocrt municipijuma, sve je evidentirao, iscrtao je spomenike i kompletno istraživanje objavio u Zemaljskom glasniku muzeja Bosne, iste godine. Na osnovu njegovog rada, započeta su sadašnja istraživanja, a veliki posao stigao je do faze konzervacije.

Muzejska postavka

Svih 80 predmeta iz prva tri vieka nove ere nalaze se u Arheološkom muzeju Rimski municipium u Skelanima, reč je o nadgrobnim spomenicima, stubovima, ukrasnim vencima, nadvratnicima, žrtvenicima, novčićima. Još toliko spomenika najverovatnije se i dalje nalazi pod zemljom, ispod kuće gdje zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa još ubijek se ne može istraživati.

Spomenici su posvećeni bogovima Jupiteru, Silvanu, trijadi Jupitera, Junone i Minerve. Koliko je rimska imperija bila prisutna na ovom prostoru, govori podatak da je u drugom vijeku na Drini bilo 17 mostova, a danas ih je trostruko manje. Uz veličanstveni podni mozaik, stručnjaci na terenu rekonstruišu i izuzetno dobro sačuvan Gorgoneion, mozaički prikaz Meduze – najpoznatije od tri Gorgone.

You must be logged in to post a comment Login