Aplikacije koje broje korake mogu nanijeti više štete nego koristi

Aplikacije koje broje korake mogu navesti ljude da “love” preambiciozne ciljeve, tvrdi naučnik dr. Greg Hager s Univerziteta Johns Hopkins u SAD-u.

Ovaj informatički stručnjak rekao je da je vrlo mali broj aplikacija koje “brinu” o zdravlju, od njih 165.000, napravljeno na osnovu naučnih dokaza. Posebno kritikuje aplikacije i uređaje koji postavljaju cilj od 10.000 koraka korisniku.

“Da li je tih 10.000 koraka bitno? Otkud taj broj? Ispostavilo se da je 1960. godine u Japanu uočeno da prosječan muškarac sagori 3.000 kalorija kada napravi 10.000 koraka dnevno te su zbog toga pomislili da prosječna osoba mora napraviti 10.000 koraka. Ali postavlja se pitanje da li je ovo pravi broj za svakog od nas?”, rekao je Hager na godišnjem sastanku Američke asocijacije napredne nauke u Bostonu.

Hager je istakao kako je utvrđeno da je od stotinu zdravstvenih aplikacija za treniranje i dijagnosticiranje samo pet nastalo na naučnoj osnovi.

“Smatram da aplikacije čine više štete nego koristi i da uzrokuju problem. Bez naučnih osnova, kako možete znati da su te aplikacije dobre za vaše zdravlje? One mogu biti veoma štetne”, poručio je.

Izvor: Klix.ba

You must be logged in to post a comment Login