Apel građanima, oprezno sa licima koja prikupljaju dobrovoljne priloge

Policijska uprava Zvornik apeluje na sve građane da povećaju oprez u slučaju pojave lica koja dobrovoljno prikupljaju prilog, te da ne nasjedaju ne prevare prilikom kojih se od njih traži da doniraju novac za crkvu, borce i slično, a sve u cilju kako ne bi bili oštećeni izvršenjem nekog od krivičnih djela ili prekršaja.

Naime, na području PU Zvornik, policijski službenici su radom na terenu došli do saznanja da je u prethodnom periodu nepoznato lice od građana tražilo novac u svrhu prikupljanja priloga za crkvu ili borce, zavisno od okolnosti i područja na kojem obavlja prekršaj ili kriminogenu radnju. Zbog doniranja novca u manjoj vrijednosti, uglavnom oko 20 KM, građani se ne opredjeljuju da navedeno prijave nadležnoj policijskoj stanici. Podsjećamo da se krivično djelo „Prevara“ preduzima po prijedlogu oštećenog, ukoliko je iznos za koji je lice oštećeno manji od 300 KM.

Operativna saznanja policijskih službenika ukazuju da se radi o licu M.P. iz Bijeljine, koje je u periodu od 2021. godine do 2023. godine registrovano kao višestruki povratnik u činjenju prekršaja i krivičnih djela na području grada Zvornika. Takođe, isto je evidentirano i na području grada Bijeljine, kao i na području Federacije, u Sapni i Teočaku.

Podsjećamo građane da po Zakonu o javnom redu miru Republike Srpske, dobrovoljne priloge, kao i druge vidove pomoći mogu prikupljati privredna društva i druga pravna lica, humanitarne i druge organizacije, građani i njihova udruženja uz prethodnu prijavu, koja se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na čijoj se teritoriji vrši prikupljanje priloga, na osnovu čega nadležni organ izdaje potvrdu o prijavi ukoliko je prikupljanje dobrovoljnih priloga u skladu sa zakonom, ili suprotno tome donosi rješenje kojim zabranjuje prikupljanje dobrovoljnih priloga ukoliko to remeti javni red i mir ili ako to nalažu interesi bezbjednosti. Prijava za prikupljanje dobrovoljnih priloga ne podnosi se u sljedećim slučajevima:

– prilozi koji se prikupljaju u okviru privrednog društva ili nekog drugog pravnog lica radi postizanja zajedničkih ciljeva i zadovoljavanja posebnih potreba radnika;

– prikupljanje priloga koje organizuje mjesna zajednica na svojoj teritoriji ili skupština etažnih vlasnika radi određenih ciljeva u okviru aktivnosti mjesne zajednice, odnosno zajednice etažnih vlasnika;

– prilozi koji se prikupljaju umjesto karata za kulturne manifestacije koje organizuju političke organizacije i udruženja građana, u skladu sa programom svojih aktivnosti.

– prikupljanje priloga koje organizuju vjerske zajednice.
Novčana kazna za prikupljanje dobrovoljnih priloga i drugih vidova pomoći suprotno ovim odredbama Zakona, je od 200 do 800 KM.

Ovom prilikom, još jednom podsjećamo građane da pristupe krajnje oprezno u ovakvim i sličnim situacijama u kojima se od njih traži novac za dobrovoljni prilog i da isto prijave najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona „122“. Takođe, ukoliko budu predmet ovakvih zloupotreba, da obrate pažnju na izgled izvršioca, vozilo koje koristi kao i registarske oznake istog, te sve druge detalje koji bi mi mogli biti korisni u identifikaciji izvršioca, saopšteno je iz Policijske uprave Zvornik.

You must be logged in to post a comment Login