Amir Salkić: “Sve je bolje nego besposleno sjediti u kući”

U mjestu Dugo polje, opština Srebrenica, zajedno sa majkom živi dvadesettrogodišnji Amir Salkić. Nakon završene gimnazije u Srebrenici, Amir se okušao u različitim vrstama posla koji su, kako kaže, mnogo zahtjevni i slabo plaćeni, a poslodavci često ne uplaćuju doprinose za svoje radnike.

Većinu poslova koje je radio našao je izvan Srebrenice. Iako živi u industrijskoj zoni u Potočarima, još nikad nije uspio da pronađe stalni posao u jednoj od tamošnjih fabrika.

„Radio sam sve moguće vrste poslova, išao sam na dnevnicu, radio u jednoj pekari, u kamenorezačkoj radnji, u pogonu za proizvodnju betonskih blokova, kao konobar, i mnoge druge stvari. Nažalost, uslovi su bili loši, a kad nisi kod svoje kuće i troškovi su jako veliki“, rekao je Amir Salkić.

Međutim, Amir nije digao ruke od potrage za poslom u svom gradu, a dok ga traži ne čeka skrštenih ruku. Na imanju od 12.500 metara kvadratnih, Amir pokušava da obezbijedi egzistenciju za svoj život.

„Ove godine, na moju inicijativu, uspjeli smo zasaditi dunum maline. Već sljedeće godine očekujem prihode od plodova ove biljke. Dobio sam i obećanje od Federalnog ministarstva izbjeglica da će mi oni obezbijediti nešto sadnica, tako da ću proširiti svoje kapacitete“, rekao je Salkić.

Pored uzgoja maline, u posjedu ima i 23 ovce koje uzgaja za prodaju na islamski praznik Kurban-bajram, nadajući se da će tako obezbijediti dodatni izvor finansija. Amirova majka u plasteniku uzgaja i povrće, uglavnom za svoje potrebe, ali su nekada i prodavali višak proizvodnje.

„Najveći problem kod poljoprivrede i stočarstva predstavlja tržište. Za malinu je lako, ona se ima gdje prodati, ali za sve ostalo je teško. Majka se jedno vrijeme bavila i uzgojem ruža, bila su neka obećanja da i to može prodati, ali od toga nije bilo ništa“, rekao je Salkić.

Kaže da od zemlje nikada neće odustati, ali da bi ipak najviše volio da pronađe posao u nekom preduzeću, da ima siguran izvor finansija.

„Planiram osnovati porodicu, ali se još uvijek ne smijem usuditi. Dok sam sam, sve je mnogo lakše. U Srebrenici je jako teško živjeti, posebno za omladinu. Meni je 23 godine i ne mogu više čekati, moram nešto postići u životu, a za to mi je stvarno neophodan posao“, dodao je Salkić.

Kaže da je svaki početak mnogo zahtjevan, posebno kad se radi sa zemljom i životinjama koje stalno očekuju brigu. Ponekad se u životu, ako želite uspjeti, morate odreći mnogih stvari, ali sve je bolje nego besposleno sjediti u kući, kaže Amir Salkić.

You must be logged in to post a comment Login