Aktivnosti Udruženja „Srebrenica – Wien“

Udruženje „Srebrenica – Wien“ i ZZI Wien/NÖ će i 2014. godine organizovati „Dane Srebrenice u Austriji“.

Želja nam je da ova manifestacija preraste u tradicionalno dešavanje u kojem predstavljamo kulturu, običaje, kuhinje, narodne nošnje iz Bosne i Hercegovine.

Projekat „Dani Srebrenice u Austriji“ je rađen u saradnji sa opštinom Mödling (Mag. Paul Werdenich) koja je finansijski podržala projekat kao i Opštinom Srebrenica. Manifestaciju su podržali brojni građani Srebrenice i BiH koji zive i rade u Austriji (Becu i Mödlingu),  privatni poduzetnici, firme, udruženja, privatna lica, restorani i na kraju naša djeca koja su nosila ručno ispletene  dzempere BOSFAM-a (SPÖ Wien-Ahmed Husagić i ćlanovi austrijskog Parlamenta Hannes Weninger, mag. Madeleine Petrović, Zijad Bošnjak, Salih Vejzović, dr Avdo Selmanagić, porodice Nalić, Mušić, Talović, Smajić, Klinka, Weber, Said Duman, Rudolf Reis, Manuel Hemar, KIKA filijala Hadikgasse, Heurige zur Allten Weinpresse, Džemat Mödling, Džemat desetog Bečkog okruga „Abu Hanife“ i mnogi drugi. Svojim prisustvom su nas obradovali i članovi porodica Selmanagić i Pašagić koji žive u drugim zemljama Evrope (Italija, Danska) ali su se potrudili da dođu).

Našoj, kao i austrijskoj publici jela domaće kuhinje pripremile su, kao i uvijek, članice Udruženja.

Prihod sa manifestacije iskorišten je za kupovinu lijekova za djecu bolesnu od epilepsije na opštini Srebrenica i dječijeg aparata za mjerenje pritiska. Do kraja ove godine uspjeli smo da dobijemo još oko 200 pakovanja raznih vrsta lijekova, raznog medicinskog materijala i drugih stvari koje ćemo u najskorije vrijeme poslati ljudima na opštini Srebrenica kojima je to potrebno.

U toku ove godine Udruženje je podijelilo pomoć u novcu, lijekovima, obući, odjeći i drugim potrebnim stvarima za domaćinstvo u vrijednosti preko 2000 eura.

Ovdje želimo da se zahvalimo svima okoji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli da ovo postignemo i izvinućemo se onima koje smo zaboravili spomenuti.

„BOLEST NE BIRA, NE BIRAMO NI MI“ je naš slogan kojim želimo pomoći svima bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost stoga molimo Vas da nam se pridružite i da zajedno pomognemo ljudima kojima je pomoć neophodna.

Nadamo se da će i naredna manifestacija „Dani Srebrenice u Austriji“ 2014. biti barem toliko uspješna koliko i prethodna i to upravo uz Vašu pomoć.

„Srebrenica-Wien-Platforma Bosna-Austrija“

You must be logged in to post a comment Login