Ako vas voljena osoba ne prihvata bez maske – Tu nema ljubavi: Priča koja mi je promijenila život

Znate kako kažu, ne trebaju vam osobe koje bi se sa vama sjajno provodile u kabrioletu, trebaju vam osobe sa kojima biste se sjajno zabavljali i u jeftinom autobusu.

„Prijatelji se poznaju u nevolji“ – da li se sjećate ove poslovice? Odnosi se na sve koji vam pomognu kada vam je pomoć potrebna i koji vas prihvataju takve kakvi jeste. A ako neko nije tu za vas, zašto da ga držite u blizini? Meni se desilo nešto iznimno neprijatno.

Imala sam prijateljicu sa kojim sam voljela da se družim – dogovarale smo izlaske spontano, putovanja, izlete i druženja, uvijek nam je bilo zanimljivo. Ona je veoma temperamenta i inteligentna osoba i uvijek spremna da pomogne ukoliko zatreba.

Ja sam malo smirenija, ali trudila sam se da idem u korak sa njom – do jednog momenta. Mom ocu doktori su saopštili da neće još dugo poživjeti. Situacija je bila vrlo ozbiljna. Bila sam izuzetno zabrinuta i nikako nisam bila raspoložena za šalu i smijeh.

A onda me prijateljica pozvala na veče komičara. Odbila sam, jer mentalno nisam bila sposobna za takvo nešto, a osjećala sam i fizički umor. Kada sam to rekla, progunđala je nešto nejasno i spustila mi slušalicu. Tada nisam željela da je pozovem i pitam zašto je tako reagovala.

Kasnije, kada sam se malo smirila i kada su stvari bile u redu pozvala sam odlučna da saznam kako stvari stoje. Čudno je da me ona nije pozvala nijednom u međuvremenu. Na prvi poziv nije odgovorila. Na drugi takođe. Pretpostavila sam da je zauzeta i odlučila sam da zovem kasnije.

Ovako je izgledao razgovor: – Što me zoveš? – Htjela sam da vidim šta ima, dugo se nismo čule. – Ne treba mi tvoja negativnost, razumiješ? Nakon toga mi je spustila slušalicu. Tog dana naišla sam na Ošov citat: „Ako skinete maske i postanete svoji – plakaćete, smijati se i ljutiti kada želite, a ako vaša voljena osoba to ne prihvata znajte: tu nikada nije bilo prave ljubavi.

Postojalo je pretvaranje.“ Kasnije sam se više puta uvjerila u istinitost ovih riječi. Čim sam se ponašala onako kako osoba nije očekivala, odmah je počinjala ljutnja. Kakav zaključak izvlačimo? Budite svoji: plačite, radujte se, budite sretni ili uznemireni onda kada se tako osjećate.

Nemojte se emocionalno prilagođavati nekome da bi mu bilo prijatno sa vama. Ponašajte se u skladu sa vašim osjećajima, onako kako vam srce to kaže. A ako je ta osoba za vas – onda će ona ostati sa vama. U bilo kom vašem stanju i u bilo kojoj teškoj situaciji. Naučite se da odvojite žito od kukolja, piše Pult24.info.

You must be logged in to post a comment Login