“Ako ne poznajemo svoju religiju ne možemo poznavati ni tuđe”

Svi zainteresovani danas su mogli učestvovati u debati “Odnos islama i pravoslavlja prema drugom” koja se održala u Kulturnom centru Srebrenica.

Organizator ovog događaja bio je OSCE, kancelarija u Srebrenici u saradnji sa lokalnom koalicijom Bunt protiv mržnje, koje su u zajedničkom radu rezultirale izradu i usvajanje Akcionog plana prevencije i borbe protiv djela počinjenih iz predrasuda.

Današnja debata pokrenuta je na inicijativu sveštenika Aleksandara Mlađenovića i efendije Damira Pašalića sa ciljem da ljudi upoznaju i druge religije iz razgovora sa predstavnicima dvije vjerske zajednice.

Sveštenik i efendija odgovarali su na pitanja srednjoškolaca, profesora i građana Srebrenice o odnosu religije prema drugima, drugačijim. Pitanja su se odnosila na uticaj religije na društvo i zajednicu, odnos religije i vjernika, ali i o upoznavanju nekih termina iz religije koji se koriste u negativnim kontekstima, poput džihada. Džihad, prema riječima efendije Damira Pašalića ne znači sveti rat, kako se danas koristiti u službi terorzima, već označava odnos sa samim sobom.

Razgovaralo se i o stavovima religije prema mješovitim brakovima, homosekualnim slobodama ali i ulozi i upotrebi religije tokom ratnih dešavanja kao i u politici.

Jedan od zaključaka današnje diskusije jeste ako dovoljno ne poznajemo svoju religiju ne možemo poznavati ni tuđu kao i da nepoznavanjem ili pogrešnim poznavanjem dolazi do netolerancije, da li je u pitanju vjera ili ovo drugo, drugačije, zajednički je zaključak svih aktera današnje diskusije.

Na ovaj način simbolično je se obilježio Međunarodni dan ljudskih prava.

Svrha debate je nastavak aktivnosti na promociji tolerancije, međuetničkog i međureligijskog razumjevanja i jačanja kohezije lokalne zajednice.

You must be logged in to post a comment Login