Ako imate ‘balkon u hladu’, ove vrste cvijeća su savršen izbor: Cvjetaju u najljepšim bojama

Kada zamišljamo svoj vrt, najčešće nam dolazi scena divnih grmova i gredica cvijeća koji se ponosno uspinju prema suncu. No, što je s biljkama koje se ne vole “sunčati”? I one imaju jednako impresivno lijepe cvjetove.

Donosimo nekoliko primjera cvijeća koje možete uzgajati na tamnijim i hladnijim mjestima.

Gomoljasta begonija (Begoniaceae)

Gomoljasta begonija potiče iz Južne Amerike, a pripada porodici begonija, Begoniaceae. Naraste od 15 do 40 cm. Listovi su joj malo dlakavi, svijetlozelene boje, dok je stablo crvenkasto bakrene boje.

Ova begonija cvjeta prekrasnim jarkim cvjetovima svih nijansi žute, narančaste, ružičaste i crvene boje. Cvjetovi su jednostruki ili dvostruki svih veličina i raznih oblika. Razdoblje cvjetanja je od maja pa sve do kraja listopada.

Za rast zahtijeva polusjenovito ili polusunčano mjesto, zaštićeno od vjetra. Tlo mora biti humusno, propusno i vlažno, posebno za vrijeme rasta i cvjetanja.

Paprat (Pteridophyta)

Da bi uspjela, paprati je potrebno hladno i vlažno mjesto, zaštićeno od sunca, stoga je idealno postaviti je pored prozora okrenutog ka sjeveru ili istoku, te u prostorije poput hodnika i predsoblja u kojem nema puno prirodnog svjetla.

Potrebno joj je mnogo vlage u zraku, stoga će teško uspjeti u domovima sa centralnim grijanjem, osim ako joj se vlaga svakodnevno ne osigura.

Što se tiče zemlje, najbolje joj odgovara tresetni kompost, piše Living.hr.

Ova ukrasna biljka pročišćava zrak, pa se preporučuje svakom domu!

Torenija (Torenia fournieri)

Torenija je jednogodišnja zeljasta biljka uspravnog stabla koji narastu do 30 cm visine u kompaktnim grmovima.

Riječ je o biljci iz porodice Linderniaceae. Ima jajolike listove našiljenih krajeva te dvospolne cvjetove promjera 2,5 centimetara.

Dolaze u plavoj, ružičastoj i tamnoljubičastoj boji koja prelazi u bijeli i sa žutom pjegom u unutrašnjosti. Izrazito su dekorativne, a odgovara im dobro drenirano, plodno i humusom obogaćeno tlo.

Hrastolika hortenzija (Hydrangea quercifolia)

Zanosna krasotica svakog vrta, hortenzija je impresivan cvijet koji oduševljava svakim pogledom. Hrastolisna hortenzija vrsta je porijeklom iz Amerike i predstavlja grm koji može narasti i do osam metara.

Specifična je po jajastom obliku pupoljka cvjetova, a ne okruglom, tipičnom za ostale vrste hortenzija.

Veliki, zgusnuti klasteri cvjetova cvjetaju cijele sezone, sve do zime. Većina vrsta tolerira sunce, pogotovo ako se ne radi o jakom podnevnom suncu.

Cvjetovi mijenjaju boju ovisno o svojoj staorsti: od kremasto bijele boje idu prema ružičastoj te na kraju jeseni i zimi postanu hrđavo smeđi. Njihova boja ne ovisi o pH zemlje.

Iako postoji mnogo značenja ovog divnog cvijeta bogate glavice, dva se posebno ističu.

Tako u jednoj pripovijesti japanski car poklanja ružičaste hortenzije kako bi izrazio svoje žaljenje jer je loše postupao s djevojkom koju je volio. Od tada, hortenzije ružičaste i plave boje povezuju se s iskrenom isprikom.

S druge strane, u Viktorijanskoj Engleskoj su hortenzije označavale hvalisanje i darovale su se sujetnim osobamam prenosi Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login